Brazília v Academy of Coffee

Brazília v Academy of Coffee

Halloween má od teraz pre nás nový význam. Miesto večierku v maskách sme v tento deň zorganizovali náš prvý oficiálny cupping. A to nie len tak hocijaký. Za prítomnosti Edgarda Bressaniho sme ochutnávali brazilské kávy z produkcie spoločnosti O‘Coffee.

V sobotu 31.októbra krátko po druhej hodine popoludní sme v priestoroch našej akadémie mali tú česť privítať nielen nášho obchodného partnera, ale predovšetkým vynikajúce priateľa Edgarda Bressaniho (CEO O’Coffee a Octavio Café). Čerstvo upražené kávovníkové zrná z ďalekej Brazílie  nám bližšie predstavila riaditeľka akadémie, Nikoleta Šalmíková. Následne všetkým zúčastneným vysvetlila a názorne predviedla ako pripravené kávy správne ochutnávať.

Na cupping bolo pripravených celkovo 9 odrôd kávovníkového zrna

Káva sme ochutnávali pre nás už typickou metódou, a to pomocou filtračnej keramickej kanvice walküre, aby sme naplno mohli cítiť jej plný chuťový profil. Na cuppingovú lyžičku si naberieme kávu a srkneme ju do úst. Hlasné sŕkanie vôbec nevadí a netreba sa zaň hanbiť, práve naopak. Tento úkon zabezpečí dokonalú distribúciu tekutiny v ústach na všetky chuťové poháriky. Tekutinu je nutné potom na chvíľu rozložiť v ústach, aby sme vychutnali všetky chute komplexne a až následne prehltnúť. Pred ochutnaním ďalšej kávy sa lyžička očistí vo vode. Zmyjeme tak zvyšky predchádzajúcej kávy, aby neskresľovali ďalšiu chuť.

Každý z prítomných hostí si do vopred pripravených tabuliek robil poznámky, aby vedel, ktorá káva je pre neho tá najchutnejšia. Svojich favoritov sme potom mali možnosť ochutnať aj ako espresso, aby sme mali predstavu ako tie isté zrnká chutia pripravené iným spôsobom.

Aj napriek sviatkom sme sa tešili veľkému záujmu najmä bežných konzumentov. Ďakujeme!

Čo sme vlastne ochutnávali?

Bourbon (natural a pulped natural) – táto káva sa vyrába len z vybraných zŕn, ktoré uschli priamo na strome. Má mierne telo s hrubou zreteľnou sladkosťou a vyrovnanú arómu a kyslosť s jemným dotykom pražených mandlí. V spracovaní pulped natural je to však horká čokoláda, ktorá výrazne vplýva na dochuť.

Ametista – dokonalá aróma čokolády, mierna acidita, dobré telo a uspokojivá sladkosť. Ametista je kameň večnej mladosti a chuť tejto kávy perfektne vystihuje jej potenciál.

Mica – karamelové tóny a komplexná chuť.

Esmeralda – silné telo, káva vyváženej sladkosti a priemernej kyslosti.

Agata – káva s výraznými ovocnými tónmi a vyváženou aciditou. Agata je je kameňom plodnosti, čo charakterizuje aj jej rozvinutú a plnú chuť.

Catuai – táto káva sa spracováva prírodne, má výrazné ovocné tóny s prevládajúcou čučoriedkovou arómou a aj chuťou.

Espresso sweet blend – je to zmes niekoľkých variet kávovníkového zrna, ktoré sa vyznačujú výraznou sladkosťou a miernou ovocnou dochuťou.

Onix – mikrolot. Malé dávky sú tie, ktoré vyniknú vďaka svojej unikátnej chuti vrámci tej danej sadenice. Viacero rôznych malých dáviek je každoročne vyrobených a predaných pražiarom ktorí pracujú s limitovanými produktami.

Potešili sme sa aj novému vydaniu Edgardovej publikácie pre baristov.

Akcia to bola vydarená. Mali sme možnosť ochutnať nielen úžasné kávy, ale predovšetkým stráviť popoludnie s blízkymi priateľmi. Už teraz sa tešíme na ďalšiu akciu v našich priestoroch. „Doskávovania“ prietelia!

Kompletnú galériu fotiek si môžete pozrieť na našej facebookovej stránke TU!