Ďalší ročník ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior odštartoval

Ďalší ročník ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior odštartoval

Mladí baristi opäť zaplavili svojím umením celú Inchebu

Štvrtý ročník obľúbenej súťaže juniorov sme začali vo veľkom štýle. Medzinárodná výstava Danubius Gastro Incheba v Bratislave sa stala aj tento rok miestom opätovných stretnutí a meraní si síl najlepších junior baristov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii Slovenska. 26. januára sa predstavilo spolu 32 súťažiacich z 19 škôl. Obzvlášť potešení boli začínajúci baristi, študenti 1. ročníkov, ktorí si zmerali svoje zručnosti vo svojej kategórii pre 1. ročníky. Súťažné disciplíny zostali nezmenené pre starších aj mladších súťažiacich.  Prvou cenou pre celkového víťaza starších študentov a tento rok aj pre jedného z prvákov zostáva fakultatívny pobyt na kávovníkovej plantáži v Brazílii.

 

Súťažiaci sa predstavili v dvoch disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, v ktorých základ muselo byť espresso. Okrem sústredenosti sa na prípravu svojich kávových nápojov, každý súťažiaci musel komunikovať a obhajovať svoje nápoje pred degustačnou komisiou. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.

Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech

 

Do degustačnej komisie si zasadli:

Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. –  tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných

baristických súťaží , certifikovaný lektor

Ľuboš Valík – vysokoškolský profesor, nadšenec kávy

Michal Štefanovič – profesionálny barista, pražiar, spoločnosť BARZZUZ s.r.o.

Roman Pospíchal – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých baristických súťaží

Michal Šturc – cestovateľ a odborník na kávu a kávovníkové zrno z celého sveta

Ako technický komisári sa predstavili:

Kamil Kováč – profesionálny pražiar a barista

Pavol Paták – profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, spoločnosť Patak group s.r.o.

Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike

 

Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:

Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný lektor SkBA, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží

Eva Horváthová -profesionálny barista, certifikovaný lektor SkBA, komisár viacerých baristických súťaží

Martina Holišová – zapisovateľka

Patrícia Slaninová – moderátor

 

Na prvých troch miestach sa umiestnili:

  1. miesto: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov
  2. miesto: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia Brezno
  3. miesto: Šimon Petrík, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov

Kategória 1. ročníkov

1.miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina

Špeciálne ceny získali:

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“:                       Natália Rapantová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín

Cena za ,,Najlepšia technika“:                           Bianka Šmatláková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“:         Valéria Valeková, SOŠ Stará Ľubovňa

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže

,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2018 Danubius Gastro Incheba, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach

 

Prvé kolo máme úspešne za sebou. Academy of Coffee rozdalo prvé body novým víťazom. Je to však len začiatok. Tešiť sa môžete na ďalších 5 kôl v spolupráci s ľuďmi, ktorým záleží na podpore mladých ľudí a rozvíjaní kávovej kultúry na Slovensku.

 

Pokračujeme 16.02.2018 v Bardejove v priestoroch Hotelovej akadémie Jána Andraščíka.

Tešíme sa na vás na každého z vás.