Incheba plná kvalitnej kávy

Incheba plná kvalitnej kávy

Aj na tohtoročnej výstave Danubius Gastro v priestoroch výstaviska Incheba Bratislava nesmela chýbať omamná vôňa čerstvo praženého kávovníkového zrna, či profesionalita a odbornosť osobností kávového Slovenska.

Vďaka súdržnosti a priateľstvám slovenských pražiarní, baristov či výrobcov kávovarov sa podarilo opäť vytvoriť miesto plné pohody a radosti. Tým miestom bolo ,,Kávové mestečko“. V dňoch od 26.1.2017 do 29.1.2017 sa na výstave Danubius Gastro stretla zdravá konkurencia skvelých ľudí.

Okrem prezentácie, predaja či uvedenia nových výrobkov na trh bol hlavný bod programu všetkým jasný. Komunikácia s návštevníkmi sa stala každodennou prioritou všetkých vystavovateľov. Vďaka ich skvelej nálade sa atmosféra veľmi rýchlo preniesla aj na ľudí, a tak okrem výbornej kávy ste sa mohli dozvedieť aj čosi viac zo života kávovníka, či zo sveta kávy.

DSC_0678

Káva spája ľudí a ,,Kávové mestečko“ bolo aj tento rok toho dôkazom.

Academy of Coffee, akreditované školiace stredisko, pripravilo počas celej výstavy program, ktorý bol zameraný na odbornosť, motiváciu, ale i zábavu.

26.1.2017 – Certifikácia nádejných baristov

V tomto čase si mohol prísť ktokoľvek vyskúšať nastavenie mlynčeka. V prípade, že sa to dotyčnému za stanovený čas podarilo a výsledné espresso spĺňalo normy kvality, získal certifikát Academy of Coffee. Okrem certifikácie prebiehal tréning mladých baristov pred prvým kolom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2017. Súťaž je organizovaná baristickou sekciou SkBA pod vedením akreditovaného školiaceho strediska Academy of Coffee.

27.1.2017 – Odštartovanie prvého kola baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2017

Dvoch majstrov súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ v kategórii junior už máme a nastal čas dať priestor ďalšiemu. Počas celého výstavného dňa prebiehalo prvé kolo baristickej súťaže. Spoločne odsúťažilo 19 súťažiacich z 9 odborných škôl a hotelových akadémii Slovenskej republiky. Súťažilo sa tradične v nastavovaní mlynčeka a v príprave dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorého základom musela byť káva. Časový limit a odborná komisia bola neúprosná a tak najlepší nemohli byť všetci.

Na prvých troch miestach a teda najväčší možný bodový zisk získali:

1.miesto – Terézia Valjentová Hotelová akadémie Ľ. Wintera Piešťany

2.miesto – Alexandra Michálková Hotelová akadémia Žilina

3.miesto – Michaela Valentová Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

Špeciálne ceny obsadili:

Cenu za ,,Najlepší voľný nápoj“ – Alexandra Michálková Hotelová akadémia Žilina

Cenu za ,,Najlepšiu techniku“ – Alexandra Michálková Hotelová akadémia Žilina

Cenu za ,, Najlepšiu techniku mlynčeka“ – Terézia Valjentová Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

Prvé body za hlavnou výhrou a to fakultatívnym pobytom na kávovníkovej plantáži nášho partnera a priateľa v Brazílii sú už rozdané. Ďalšie body však na súťažiacich čakajú. Už 09.2.2017 v spolupráci s Hotelovou akadémiou J. Andraščíka v Bardejove odštartujeme druhé kolo.

DSC_0546
28.1.2017 Profesionálni baristi priniesli umenie v Latte Art show

Svoje umenie prišlo predviesť 15 súťažiacich z 10 rôznych prevádzok. Súťažné vzory sa losovali a tak mali diváci možnosť každé kolo vidieť niečo iné a v inom prevedení. Kreslili sa vzory rôznych náročností ako napríklad labuť, lev, ruža, drak, indián a mnohé iné. Baristická show bola dotvorená zábavou, ktorú predviedol moderátor programu Viliam Csontos.

Na prvý troch miestach sa umiestnili:

  1. miesto – Tadeáš Tauchin
  2. miesto – Juraj Sivčák
  3. miesto – Adam Troubil

Každý súťažiaci si odniesol pozornosti od našich partnerov, slovenskej pražiarne kávovníkových zŕn Coffee VERONIA, svetového výrobcu vodných filtrov BRITA, či pravého slovenského mlieka s vysokým obsahom bielkovín TAMI.

Výhercom, ale i ostatným baristom srdečne gratulujeme a veríme, že sa vidíme opäť na ďalšej bláznivej akcii.

DSC_1011-horz

Návštevníci si okrem nádherného predstavenia v podobe kreslenia mliečnou penou, prišli na svoje priamo za strojmi s baristami. Po vyhlásení výsledkov si každý, kto mal chuť a záujem, mohol vyskúšať byť aspoň na chvíľu profesionálnym baristom.

29.1.2017Kávové workshopy pre verejnosť

Posledný výstavný deň patril verejnosti. Počas dňa sa návštevníci mohli čo to priučiť o správnej príprave kávy, rozdieloch medzi espressom a ,,piccolom“, či správnom speňovaní mlieka. Nezostalo iba pri rozprávaní a v hodinovom intervale si návštevníci mohli vyskúšať prácu baristu a pripraviť tak pre seba dve cappuccina so vzorom slniečka a srdiečka. Pre hanblivejšiu časť návštevníkov pripravovali študenti z Hotelovej akadémie Ľ. Winetera v Piešťanoch degustáciu káv od všetkých vystavovateľov ,, Kávového mestečka“ cez Chemex a Frenchpress.
Poďakovanie patrí všetkým vystavovateľom ,,Kávového mestečka“, súťažiacim, odborným školám, pedagógom, no najmä návštevníkom. Ďakujeme, že ste nám pomohli vytvoriť víkend plný pohody a dobrej zábavy.

Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

loga mestecko