,,Kávové mestečko“ rozvoňalo Inchebu aj v tomto roku

,,Kávové mestečko“ rozvoňalo Inchebu aj v tomto roku

Kávy z rôznych kútov sveta, novinky, odborné rady, či všetko čo potrebujete vedieť o jej správnej príprave doma i v kaviarni

Od 25. do 28. januára 2018 sa výstavisko Incheba Bratislava premenilo na gastronomický raj. Pri príležitosti výstavy Danubius Gastro predstavilo svoje produkty a umenie množstvo kuchárov, barmanov, someliérov  a samozrejme baristov.  Káva nepochybne patrí do každej gastronomickej prevádzky, v ktorúkoľvek dennú hodinu. To, ako sa má správne pripravovať, degustovať a tiež odkiaľ vlastne pochádza, či aké arómy v nej rozoznávame, zistili návštevníci tohtoročnej výstavy na jednom mieste.

Vďaka súdržnosti a priateľstvám pražiarní, baristov, výrobcov kávovarov i nadšencov sa podarilo opäť vytvoriť miesto plné pohody a radosti. ,,Kávové mestečko“ bolo aj tento rok hlavným bodom záujmu všetkých milovníkov kávy. Predstavilo sa spolu 15 slovenských i českých vystavovateľov s pestrým sortimentom. Degustácia exotických káv, káv BIO kvality s kokosovým alebo mandľovým maslom, predaj a poradenstvo pri výbere inventáru a domácich pomocníkov na prípravu kávových nápojov, či poradenstvo pri servise jednotlivých kávovarov bola len časť toho, čo mohli návštevníci ,,Kávového mestečka“ počas štyroch dní zažiť.

Okrem spomínaných káv z rôznych kútov sveta, dopĺňali toto magické miesto dekorácie zdobené kávovníkovými zrnami, a taktiež rôzne sladké dobroty, v ktorých sa káva stala hlavnou ingredienciou.

Organizátorom  bolo aj tento rok akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, ktoré  pripravilo počas celej výstavy program, ktorý bol zameraný na odbornosť i zábavu.

26.1.2018 – baristická súťaž študentov Stredných odborných škôl a hotelových akadémii SR

Počas celého výstavného dňa prebiehalo prvé kolo už štvrtého ročníka baristickej súťaže pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2018.  Spoločne odsúťažilo 32 súťažiacich z 19 škôl. Súťažilo sa v príprave obľúbených kávových nápojov, ale i miešaných drinkov, pri ktorých kreativita jednotlivých súťažiacich nemala hraníc. Aké kávové nápoje, drinky, či to, kto vlastne vyhral si môžete prečítať tu.

27.1.2018baristické umenie predviedli profesionálny baristi

Sobota patrila veľkolepej Latte art show, ktorej cieľom bolo okrem priblíženia baristického umenia, zabezpečenie zábavného a pohodového dňa.  Svoje zručnosti predviedlo spolu 15 súťažiacich z rôznych gastronomických prevádzok SR. Súťažilo sa v kreslení mliečnou penou do espressa. Vzory sa losovali a diváci  tak mali možnosť vidieť  v každom kole iný obrázok. Okrem toho, že videli prípravu naživo, niektorí z nich sa dostali priamo do poroty. Každé kolo malo iných porotcov, ktorí boli vyberaný z publika. Veď celá show, bola hlavne pre verejnosť, ktorej sme aj takýmto spôsobom priblížili naozajstné umenie baristiky. Obľúbenými vzormi boli napríklad labuť, lev, ruža, drak, indián, škorpión. Spolu sa však striedalo takmer 30 obrázkov v rôznych prevedeniach. Baristická show bola dotvorená zábavou, ktorú vytvorili samotný baristi a užívali si každé jedno kolo.

Na prvý troch miestach sa umiestnili:

  1. miesto – Martin Ladňák
  2. miesto – Vladimír Kmec
  3. miesto – Filip Tudor

Výhercovia si odniesli hodnotné ceny ako napríklad 30kg vrece Specialty Coffee, teda výberovej kávy z Brazílie v hodnote 700€.

Tento krát však bola Latte art show aj o niečom inom. Všetci súťažiaci bojovali o najlepšie umiestnenie aj kvôli možnosti hlavnej výhry. Počas roka môžu podľa umiestnenia v jednotlivých Latte art show zbierať body a ten, kto ich získa najviac poletí už v roku 2019 spolu s junior víťazmi ,,SLOVAK BARISTA CUP“  na kávovníkovú plantáž nášho partnera a priateľa do Brazílie. Budú mať tak možnosť spoznávať kávy inak ako len zo šálky.

28.1.2017Prednáška a autogramiáda tútora kávovej kultúry SR a autora odborných kníh

Po smršti súťaží a zábavy si návštevníci posledný výstavný deň užili naozaj v kľudnej atmosfére. Bol plný vedomostí a odpovedí na ich najrôznejšie otázky ohľadom kávy. Naše pozvanie prijal skvelý priateľ a odborník p. Doc. Pharm. Jozef Augustín. PhD. Spolu s obecenstvom sa venovali kávovej problematike slovenských kaviarní, no najmä odpovediam na otázky ako: Či je zelená káva zdravá, koľko kávy denne môžeme vypiť, ale i aký je vlastne rozdiel medzi espressom a ,,piccolom. P. Jozef Augustín bol vysokoškolským profesorom  a 25 rokov prednášal na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave o káve, kávovníkovom zrne a iných pochutinách. Okrem iného je aj autorom odborných kníh ako ,,Povídaní o káve“ a najnovšie ,,Pri káve o káve a kávovinách“.Návštevníci mali práve v tento posledný deň tak možnosť opýtať sa priamo autora na čokoľvek a odniesť si tak jednu z jeho kníh aj s podpisom, či venovaním.

Poďakovanie patrí všetkým vystavovateľom ,, Kávovéhe mestečka“, súťažiacim, odborným školám, pedagógom, no najmä návštevníkom, zato že nám pomohli vytvoriť víkend plný pohody a dobrej zábavy.

Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a stretnutia