Ľadové osvieženie s ,,horúcou“ ingredienciou. Osviežte sa s nami

Ľadové osvieženie s ,,horúcou“ ingredienciou. Osviežte sa s nami

 Letné dni už pomaly štartujú a mnohí z vás na teplú kávu nemajú ani len pomyslenie. Chýba vám však  jej vôňa či chuť. My vieme ako to vyriešiť.

 

Najmä letné terasy majú v týchto mesiacoch širokú ponuku osviežujúcich nápojov ako ovocné a zeleninové šťavy, limonády či rôzne alko a nealko miešané nápoje. Mnoho kávičkárov pije svoju kávu v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách, kedy sú teploty ovzdušia znesiteľnejšie a teplú kávu si tak môžu lepšie vychutnať. Aj vám však chýba jej chuť kávy po dobrom obede či úspešne vykonanej práci? Máme pre vás tip, ako si ju dopriať kedykoľvek a nespotiť sa.

 

Teplé kávové nápoje sú v nápojových lístkoch veľmi obľúbené. Tie klasické ako espresso, cappuccino alebo flat white pozná každý z nás. Ochutnali ste už studený kávový nápoj? A tým nemyslíme vychladnuté espresso, ktoré zabudol čašník na bare. Ak je vaša odpoveď NIE, nechajte sa inšpirovať.

 

Princípom všetkých studených nápojov je ľad. To, aký ľad použijete má svoj význam. Ak potrebujete nápoj schladiť veľmi rýchlo, odporúča sa ľad menších rozmerov, prípadne ľad rozdrvený. Vďaka menšej ploche sa rýchlo topí, a ochladenie je rýchlejšie. Trvá však krátko, a pokiaľ sa pridáva priamo do nápoja, často ho rozrieďuje. Nápoj je skôr vodový a nevýrazný. Ak je vaším cieľom udržať nápoj dlhšie studený, je vhodné použiť väčšie ľadové kocky. Účinok schladenia nastupuje pomalšie, ale jeho intenzita je trvalejšia.

 

Dôležitou súčasťou studených kávových nápojov je samozrejme káva. Tú však väčšina z nás pozná v teplom prevedení a v niektorých prevádzkach ju v pôvodnej teplote pridávajú do nápoja, čo môže spôsobiť oteplenie nápoja i jeho zrazenie. To, ako kávu schladíme rozhoduje aj o celkovej chuti samotného nápoja. Pri pomalom ochladení kávy či už na pulte baru alebo v chladničke dochádza k postupnému uvoľňovaniu trieslovín, ktoré uvoľňujú horkejšie a nepríjemné tóny danej kávy, čo negatívne ovplyvňuje chuť nášho drinku. Preto je do mnohých drinkov okrem kávy pridávaný cukor, sirup a iné sladšie ingrediencie, ktoré neželanú horkosť kompenzujú. Ak si chceme kávu v našom drinku naozaj vychutnať je potrebné ju šokovo schladiť. Prekvapkávaním kávy cez ľad sa káva šokovo schladí, vďaka čomu sa triesloviny v káve rozštiepia a nepríjemná horkosť zanikne. Káva si zachová svoje pôvodné aromatické i chuťové vlastnosti, ktoré nás osviežia aj v letných horúcich dňoch.

 

Najčastejšie sa do miešaných nápojov pridáva šokovo schladené espresso, no nájdeme aj drinky obsahujúce kávu pripravenú inou metódou ( French Press, Aeropress, Chemex…) Veľmi populárnym, a to najmä v Brazílii je nápoj MOCHA COLA, ktorého základom šokovo schladená filtrovaná káva doplnená studenou mliečnou čokoládou, vanilkovou zmrzlinou a colou.

 

S čím môžeme zmiešať naše obľúbené studené espresso?

 

ĽADOVÁ KÁVA

Do šejkra  pridáme pár kociek ľadu a mlieko. Espresso šokovo schladíme a prelejeme ho k ostatným ingredienciám. Všetko spolu premiešame. Pre väčšiu intenzitu chuti môžeme pridať aj espresso doppio (dvojité espresso). Ak máte radi jej sladšiu verziu môžete pred premiešaním pridať cukor. Po svete nájdeme rôzne recepty, ten najčastejší je so zmrzlinou a šľahačkou. Tento recept je pôvodom z Austrálie a aj na Slovensku sa teší obrovskej popularite. V tomto prípade sa však už cukor vynecháva, pretože jeho funkciu dokonale zvládne zmrzlina, ktorá je v nápoji ponorená.

Photo by Noora AlHammadi on Unsplash

FRAPÉ

Grécky národný nápoj. Základom je instantný kávový prášok, ktorý sa vopred rozpusti vo vode. Následne sa pridá do mixéra spolu s mliekom a ľadom. Pre lepší výsledok je vhodné pridať ľad drvený. Vymixujeme. Vznikne nám hustejšia varianta ľadovej kávy s bohatou penou. Zdravšia verzia frappé je nahradením instantného prášku, espressom. Taktiež je možné pridať cukor, či iné ingrediencie, všetko v závislosti od zvyklostí danej krajiny i samotnej prevádzky.

 

ĽADOVÉ CAPPUCCINO

Základom je okrem šokovo schladeného espressa, ľadové mlieko s mikropenou. Mlieko nestačí dať do chladničky. Je potrebné dosiahnuť konzistenciu mlieka ako pri speňovaní. Mlieko zmiešame s cukrom, ktorý podporuje tvorbu peny, pridáme drvený ľad a vymixujeme ponorným mixérom. Vznikne nám ľadová mliečna pena, ktorú podobne ako pri klasickom cappuccine nalejeme do espressa. Vďaka správnej konzistencii mlieka je v ľadovom cappuccine vytvárať latte art. Ak chceme konzistenciu mlieka redšiu, mlieko speníme klasickým spôsobom na tryske a následne vyšejkrujeme s ľadom.

 

AFOGATO

Pôvod nápoja vznikol v Taliansku a znamená ,,utopený“. Kopček zmrzliny, najčastejšie vanilkovej je utopený v espresse. Espresso nemusíme predtým šokovo schladiť, pretože je naliate priamo na zmrzlinu a tým je zachovaný spôsob šokového schladenia. Dozdobiť sa môže šľahačkou. Pri tomto drinku je možné experimentovať s chuťami. Vanilkovú zmrzlinu nahraďte čokoládovou, alebo orieškovou. Rozdielnosť vo výslednej chuti budete cítiť najmä ak na ich zaliatie použijete kávu  s podobnými chuťovými a aromatickými vlastnosťami. Napríklad ak použijeme espresso z Brazílie, či Cuby čokoládový kopček zmrzliny bude zaujímavou voľbou. Ovocné tóny kávy dopĺňa i ovocná zmrzlina. Čo takto espresso z Etiópie a citrónová zmrzlina? Vašim chuťovým pohárikom sa medze nekladú.

Photo by Ali Yahya on Unsplash

CAFÉ SHAKERATO

Pôvodne taktiež pochádza z Talianska. Do šejkra pridáme kocky ľadu. Pridáme espresso, ktoré sa nám šokovo schladí a poprášime práškovým cukrom. Vyšejkrujeme. Vznikne nám ľadové espresso s bohatou penou. Najčastejšie servírujeme v pohári na martini. Na osvieženie pridávame pred vymiešaním šťavu, napríklad citrónovú, či pomarančovú.

 

ESPESSO TONIC

 

Jeden z najobľúbenejších drinkov medzi kávičkármi. Do 2/3 vychladeného pohára nalejeme tonic, espresso šokovo schladíme a opatrne prelejeme na tonic. Espresso zostane na povrchu a okrem chuťového zážitku ulahodíme i oku. Na osvieženie môžete do tonicu pridať citrónovú či pomarančovú šťavu. V alko verzii si ho môžete vychutnať aj s ginom.

Photo by Masaaki Komori on Unsplash

CAFÉ GRANITÉ

Špeciálny ľadový dezert z Francúzka. Espresso zmiešame s cukrom. Zamrazíme. Naštiepime na hoblinky a podávame so šlahačkou. Ak máte radi alkoholické nápoje, káva v spojení s rumom, whisky, alebo bourbonom vám vyčaruje nielen úsmev, ale i obohatí vaše chuťové kanáliky o nový pôžitok. Tak šup šup. Miešajte, experimentujte s chuťami a robte zákazníkov i svojich blízkych šťastnejšími kvalitnou kávou i ľadovým kávovým osviežením. Horúce leto sa blíži. Buďte naňho pripravení.

 

Toto je len zlomok z nápojov, ktoré sú obľúbené u nás i vo svete. Existuje však mnoho studených nápojov založených na káve, ktoré sú špecifické pre jednotlivé krajiny. Takisto však nesmieme zabúdať aj na šikovných baristov a barmanov, ktorí po celom svete vytvárajú špeciálne nápoje vo svojich podnikoch. Nebojte sa hľadať, ochutnávať a experimentovať. Určite to stojí za to.

 

Malú ochutnávku najlepších drinkov junior baristov súťaže SLOVAK BARISTA CUP vám opäť prinesieme v novom čísle našich baristických novín. Verte, je sa na čo tešiť!

 

Článok vznikol za pomoci nemeckého školiaceho strediska Coffee Consulate.

Fotografie: Unshplash.com

 

 

Academy of Coffee
Academy of Coffee
"Účelom cieľov je rásť, nie získať"