LATTE ART. Ako to tí baristi robia?

LATTE ART. Ako to tí baristi robia?

Preklad umenia Latte art znamená: ,,umenie mlieka“ a opisuje znalosti baristov v kreslení mliečnou penou do kvalitne pripraveného espressa.

Avšak vieme, že s nenapeneným mliekom Latte art nespravíme. Potrebujeme sa dopracovať k mlieku, vďaka ktorému vyčaríme úsmev našim zákazníkom a dotvoríme chuť kávovo mliečnych nápojov. Mliečna pena sa tvorí , keď sa mliečne bielkoviny zmiešajú so vzduchom. Okrem celkovej techniky speňovania musíme dbať aj na správnu teplotu mlieka, ktorá sa pohybuje od 55°C do 70°C. Teplota je dôležitá nielen kvôli chuti výsledného kávovo mliečneho nápoja, ale i konzistencii speneného mlieka. Prehriate mlieka majú prevažne redšiu hustotu a samotný nápoj tak nemá takmer žiadnu mikropenu a ani vysnívaný obrázok.

Spenené mlieko
Na obrázku môžeme vidieť spenené mlieko (vľavo správne spenené mlieko, napravo nesprávne)

Ak pripravujeme súčasne dva a viac kávovo mliečnych nápojov je nevyhnutnou súčasťou našej práce, tzv. technika dvoch kanvičiek. Je to najmä z dôvodu rovnomerného rozloženia hustoty správne speneného mlieka

Ako už sme zvládli techniku speňovania a spenené mlieko naozaj vyzerá ako krém môžeme sa vrhnúť na ďalší level. Poznáme dve základné techniky:

  • Liatie – o tejto technike hovoríme, ak je Latte art vytvorený pomocou správne napeneného mlieka naliateho priamo z kanvičky do espressa.
Nalievanie Rosetta
Nalievanie vzoru Rosetta
  • Kreslenie – ihneď ako ste zvládli základné vzory, môžete začať  s dokresľovaním. Najčastejšie sa dokresľuje pomocou špeciálnych baristických pier, no ide to aj bez nich. K tomu však potrebujete roky tréningu a veľa trpezlivosti.
Profesionálny Latte Art – Líška

Baristi neustále prinášajú nové trendy v tom, ako čo najkreatívnejšie zaujať svojich zákazníkov. Vznikol tak moderný Latte art, ktorý okrem náročných i menej náročných vzorov hrá aj farbami.

Moderný Latte art  – počas kreslenia za používajú potravinárske farby, či rôzne topingy, pomocou ktorých dokáže, kresliť aj menej skúsený barista. Dôležité je však to, aby toping bol bez príchute. Zákazník si tak môže vychutnať naozaj kávu a nie čokoládu, či vanilku s mliekom.

Na to aby ste mohli kresliť do kávy nepotrebujete mať umelecké sklony. Stačí dodržať jednotlivé postupy a vytrvalo trénovať vždy keď to je možné. Kresliť sa nenaučíte za deň ani za dva, avšak jeden základný vzor od ktorého sa všetko odvíja zvládnete za pár hodín, niektorí možno aj za pár minút.

Základný vzor Latte Art – Classico Cappuccino

Všetky vzory, ktoré ste už nakreslili, alebo sa len chystáte majú spoločný základ – správne spenené mlieko. Preto ak ste z tých, ktorí majú po spenení mlieko podobné tomu v pravej polovici obrázku, ale i tí, čo ho majú správnej konzistencii, šup k nám na kurz LATTE ART, kde sa okrem speňovania naučíte základné i pokročilé  techniky kreslenia :-).

KURZ Latte art s medzinárodne platným certifikátom, 27.04.2019, v priestoroch akreditovaného školiaceho strediska Academy of Coffee v Seredi. Prihlásiť sa a získať viac informácii môžete na info@academyofcoffee.sk.