Tridsiatka mladých baristov opäť predviedla svoje umenie

Tridsiatka mladých baristov opäť predviedla svoje umenie

,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2018 pokračoval v Piešťanoch

Najlepší junior baristi, chocolatieri, tea teanderi a someliéri sa aj v tomto roku stretli na pôde Hotelovej akadémie Ľ.Wintera v Piešťanoch. 27. marec sa stal dňom profesionálnych výkonov najvyhľadávanejších povolaní v gastronómii. Šesť desiatok študentov zo Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií zo Slovenska i Čiech si merali sily v kategóriách JUNIOR CHOCOLATIER, JUNIOR TEA TEDNER , MLADÝ SOMELIÉR a junior barista v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Škola s najväčším počtom úspešných študentov si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľ. Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Tento krát pohár putuje do Českej republiky, konkrétne do Strednej školy gastronómie, hotelierstva a lesníctva v Bzenci.

 

Najúspešnejšia bola práve kategória baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Akreditovanému školiacemu stredisku Academy of Coffee sa v spolupráci s HA Ľ. Wintera aj tento krát podarilo pripraviť priestor no najmä rodinnú a priateľskú atmosféru pre tridsať mladých baristov, ktorí sa svojimi zručnosťami a kreativitou vyrovnali profesionálom.

Všetci súťažiaci sa aj v tomto ročníku predstavili v dvoch disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorých základom bolo espresso. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.

Rozhodovanie o víťazoch mali v rukách na slovo vzatí odborníci zo Slovenska i Čiech.

 

Do degustačnej komisie si zasadli:

Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. –  tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných

baristických súťaží , certiikovaný lektor SkBA

Roman Pospíchal – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista

Adam Troubil – profesionálny barista, certifikovaný komisár CBA, viacnásobný majster ČR

Tomáš Zahradil – certifikovaný komisár CBA, vedúci sekcie CBA pre baristickú súťaž ,, Mistr Kávy“

Martin Sloučka – certifikovaný komisár CBA

Jiří Beníček – certifikovaný komisár CBA

Ako technický komisári sa predstavili:

Jiří Novák – certifikovaný komisár CBA

Pavol Paták – profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, spoločnosť Patak group s.r.o.

Kamil Kováč – profesionálny barista a pražiar

Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, lektor, trojnásobný majster ČR, certifikovaný komisár SkBA

 

Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:

Oldřich Holiš – cofeológ, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný komisár SkBA

Martina Holišová – zapisovateľka

Eva Horváthová – zapisovateľka, baristka, lektorka a komisárka SkBA

Andrea Lopatka – moderátor

Veronika Holišová – fotodokumentácia

 

Na prvých troch miestach sa umiestnili:

  1. miesto: Monika Čergeťová, SOŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra
  2. miesto: Ján Fuksa, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
  3. miesto: Inna Krvyvyč, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov
1miesto: Monika Čergeťová, SOŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra
2. miesto: Ján Fuksa, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
3. miesto: Inna Krvyvyč, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov

Kategória 1. ročníkov

1.miesto: Michal Matisko, Hotelová akadémia J. Andraščíka Bardejov

1.miesto: Michal Matisko, Hotelová akadémia J. Andraščíka Bardejov

 

Špeciálne ceny získali:

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“:  Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia Brezno

Cena za ,,Najlepšia technika“: Stanislav Kost, Hotelová akadémia Bardejov

Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov

 

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia Brezno

 

Cena za ,,Najlepšia technika“: Stanislav Kost, Hotelová akadémia Bardejov
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže

,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2018 Piešťany, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach

 

Tri kolá máme už úspešne za sebou. Tri však ešte pred sebou!

To najbližšie nás čaká už  20. apríla v spolupráci s SSOŠ EDUCO v Námestove.

Nepremeškajte tak možnosť nazbierať ďalšie body za cestou do Brazílie a tiež získať nových priateľov či nabrať cenné skúsenosti. Tešíme sa na vás.

 

Celí tím Academy of Coffee vám praje krásne a pokojné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu najbližších.