Chcete dať vašej káve tú správnu chuť? Kurz Praženia v Academy of Coffee už odštartoval

Chcete dať vašej káve tú správnu chuť? Kurz Praženia v Academy of Coffee už odštartoval

Aj vás fascinuje rôznorodosť chutí a aróm vo vašej šálke kávy? Je množstvo odrôd kávovníkových zŕn, z ktorých sa následne pripravujú rôzne kávové i kávovo mliečne nápoje.

Každá káva však chutí inak. Ako je to možné? Výslednú chuť vašej šálky kávy má vo veľa prípadoch v rukách človek za kávovarom – barista. Technika prípravy, dodržiavanie hygieny, nastavenie mlynčeka – to je len zlomok faktorov, ktoré ovplyvňujú chuť daného kávového nápoja.

Ako sa tam ale tie chute dostali? Káva je už výsledný produkt, ktorý konzument konzumuje. Predtým, ako sa dostane do vašej šálky, prechádza rôznymi procesmi. Zber kávovníkových čerešní, spracovanie a triedenie kávovníkových zŕn sú prvé procesy, kedy zelené surové kávovníkové zrná naberajú potrebné vlastnosti. Využitie daných vlastností v prospech kvalitnej chuti a aróm má vo svojich rukách človek, ktorý ma na starosti najdôležitejší proces – proces praženia.

DSC_1060

Pri pražení sa so surovým kávovníkovým zrnom dejú procesy, ktorých cieľom je dosiahnuť neodolateľnú arómu a správnu chuť kávy, ktorú musia pražiari prispôsobiť podľa krajiny, z ktorej daná odroda pochádza.

Pražiarom sa nenarodíte, musíte sa ním stať. Ako? Akreditované školiace stredisko Academy of Coffee je miestom pre to ako stvorené. Profesionálny kurz praženia Coffee Consulate vás pripraví na život plný spoznávania a hrania sa s týmto hnedým zlatom. Zoznámite sa s celým pražiarenským zariadením, pochopíte celý proces praženia, naučíte sa vytvárať vlastný profil praženia, a teda lepšie rozoznávať chute a arómy, v závislosti od dĺžky či teploty konkrétneho praženia. Okrem teoretických vedomostí sú samozrejmosťou praktické zručnosti každého jedného účastníka. Školiace stredisko Academy of Coffee je plne vybavené zariadením, vďaka ktorému sa naučíte pražiť, pripravovať i degustovať vami upražené vzorky kávovníkových zŕn. Vedomosti zo sveta kávy a kávovníkových zŕn odovzdáva cofeológ a profesionálny pražič, ktorý pracuje s kávou vyše 20 rokov, Oldřich Holiš.

Jeden z takýchto kurzov sa konal aj v sobotu 25.03.2017 v priestoroch akreditovaného školiaceho strediska. Kurzu sa zúčastnili pražiari, pre ktorých je praženie nielen spôsob obživy, no najmä radosť z každodenného spoznávania kultúry kávy. Výsledkom každého kurzu a samozrejme aj kurzu praženia je nemecký, medzinárodne platný certifikát Coffee Consulate a zážitky samotných účastníkov. To ako bolo na konkrétnom kurze v sobotu sme sa spýtali aj ich. Pozrite sa sami, aká bola atmosféra a čo všetko si účastníci odniesli v stručných recenziách a fotodokumentácii.

Najbližšie kurzy praženia nájdete na stránke www.academyofcoffee.sk – kalendár kurzov, v prípade záujmu o kurz praženia nás kontaktujte na: holis@academyofcoffee.sk

DSC_1077

Recenzie

“Z hľadiska informačnej stránky sa mi školenie páčilo a povedal by som že ako “basic” pre začínajúceho pražiara to bolo super. Možno by som ocenil viac tipov zo skúseností (napr. vplyv atmosferických podmienok na praženie, príp. skladovanie zrna…). Čo sa týka praktickej časti, veľmi sa mi páčila použitá technológia a ak to tak môžem nazvať, tak interaktivita praktickej časti, kde sme si vedeli v jednotlivých častiach praženia povedať, čo sa deje so zrnom, čo z toho chcem dosiahnuť a ako to spraviť (skrátka praktické informácie v reálnom čase počas praženia). A taktiež sa mi páčil dôraz na vysvetlenie dôležitosti jednotlivých fáz praženia. Čo by som možno odporučil do ďalších kurzov, obmedziť počet účastníkov na dvoch, kde by bolo viac času upražiť viac vzoriek, príp. vyskúšať si viac profilov, alebo jednu vzorku upražiť viacerými spôsobmi. Celkovo hodnotím kurz veľmi pozitívne a myslím si, že to bol veľmi produktívne strávený čas, čím vám vlastne chcem poďakovať.”

“Dovolím si napísať krátke zhodnotenie kurzu, nakoľko viem, aká dôležitá je pre nás všetkých spätná väzba. Kurz praženia hodnotím veľmi pozitívne, získal som množstvo teoretických aj praktických informácií, ktoré ma, dúfam, posunú v pražení ďalej. Nakoľko som bol v sobotu už skutočne unavený, tak som si získané informácie nešiel vyskúšať na svojej pražičke ihneď, ale až ráno. V nedeľu ráno som sa pokúsil urobiť podobné praženia, aké sme predviedli na kurze. Proces praženia prebiehal veľmi pekne, káva vyšla krásne rovnomerná (zmes je možné rozlíšiť snáď iba veľkosťou zrna, farba je takmer rovnaká). Koncom týždňa, keď kávy trochu odležia tak ich zdegustujem na espresso a pošlem informácie, prípadne sa zastavím a ešte si okomentujem problémy. Som veľmi rád, že sa mi pri mojom pátraní po internete v lete minulého roka podarilo naraziť na Vašu firmu a cítim to tak, že som našiel férového obchodného partnera a zároveň priateľov.”

“Vďaka tomuto kurzu som si rozšíril vedomosti ohľadne praženia a čo sa deje s kávovníkovým zrnom v pražičke. Veľmi ma zaujalo ako funguje celé praženie, ako sa správa vplyv horúceho vzduchu na kávovníkové zrno a ako sa počas praženia mení. Taktiež ma zaujalo, ako funguje pražička z technickej stránky. Som rád že som sa mohol zúčastniť tohto kurzu a rozšíriť si svoje vedomosti o káve a kávovníkového zrna.”

DSC_1064