Akreditované školiace stredisko pre baristov | Kávová kultúra | Vzdelávanie

Súťaž „SLOVAK BARISTA CUP”

Akreditované školiace stredisko Academy of Coffee na čele s Oldřichom Holišom privialo medzi mladých baristov nový vietor.  Po dlhoročnej spolupráci a priateľstve s krstným otcom Academy of Coffee, Edgardom Bressanim, ktorý je riaditeľom kávovníkovej plantáže priamo v Brazílii, prišla myšlienka podporovať a motivovať mladé talenty viac ako len prednáškami či workshopmi. V roku 2015 sa Edgard Bressani stal hlavným partnerom „SLOVAK BARISTA CUP” junior a vytvorili sme viac ako len súťaž. Hlavný organizátorom súťaže je občianske združenie MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT.

Projekt ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior určený pre všetkých mladých baristov a nadšencov kávy, ktorí ovládajú svoje baristické zručnosti na akejkoľvek úrovni. Odštartovali sme s tromi kolami, no v súčasnosti sa počet kôl navýšil na šesť, ktoré prebiehajú v spolupráci so vzdelávacími inštitúciami. Dnes si už viac ako tridsiatka mladých baristov v jednom kole, spolu so svojimi pedagógmi vzájomne vymieňa nové poznatky a skúsenosti. S obrovskou podporou školy, odborných pedagógov, no najmä vďaka vlastnému úsiliu a chuti stále na sebe pracovať sa na stupienok víťazov postavilo spolu už 9 mladých ľudí, ktorí si okrem pobytu v Brazílii užili aj množstvo zábavy počas súťaženia.

Hodnotenie komisárov

Okrem výslednej chuti nápojov sa hodnotí technika pri ich príprave, dodržiavanie správnych postupov a samozrejme celková hygiena počas práce i na pracovisku.  Dôležitú úlohu pri bodovaní zohráva aj servis a komunikatívnosť súťažiaceho. Komisárov okrem harmónie chutí zaujíma kreativita a dodržanie objemu nápojov, ktorý je vopred stanovený v propozíciách konkrétneho kola. Hodnotenie prebieha v súlade so základnými pravidlami baristiky a s učebnými osnovami Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii. 

Komisárov súťaže tvoria odborníci zo Slovenskej i Českej kávovej scény. Mnohí z nich vlastnia uznávané pražiarne, gastronomické prevádzky či školiace strediská, alebo pracujú ako profesionálni baristi a barmani v prestížnych podnikoch.

{ Súťažné disciplíny }
Nastavenie mlynčeka

Súťažiaci má k dispozícii 250 g upražených kávovníkových zŕn a časový limit 10 minút. Počas limitu z daného množstva zŕn musí pripraviť správne espresso s časom extrakcie 20 – 30 sekúnd s objemom 20 – 30 ml.

Príprava kávových nápojov

Súťažiaci počas časového limitu 10 minút musí pripraviť dve správne espressá, dve správne kapučína a dva voľne miešané nápoje, ktorých základom je espresso. 

Alternatívna príprava kávy

Súťažiaci si v každom kole vylosuje jednu z najviac používaných alternatívnych príprav kávy  na Slovensku i vo svete.  Chemex, Aeropress, Walkure, V60, French Press i príprava kávy v džezve sú prípravy kávy, ktoré musí ovládať každý zo súťažiacich. Presný postup prípravy, ale aj správny podiel kávy či vody a samozrejme výsledný chuť kávy sú hlavným bodom záujmu našich komisárov

Kávový ples

Hudba, tanec, radosť ľudí vytvárali  a dodnes vytvárajú odpoveď na to, prečo organizovať ples. Pri hudbe každý človek uvoľní svoju myseľ u dušu. Tancom ľudia vyjadrujú svoje pocity, túžby a sny. Ples sa tak stal udalosťou radosti, oddychu, no najmä rozširovania priateľstiev. Tak vznikla myšlienka Prvého Kávového plesu v Slovenskej i Českej republike a pravdepodobne aj vo svete. 1. ročník sa uskutočnil v roku 2015. Podarilo sa nám vytvoriť miesto oddychu a odviazanosti pre viac ako tri stovky ľudí, nie len  z kávového sveta.

Už šesť rokov sú pre hostí pripravené všetkým známe a mnohými vyhľadávané ochutnávky vína, miešaných drinkov, rumov, cigár či kávového piva. Hostia si môžu vychutnať okrem tradičných drinkov od profesionálnych barmanov aj drinky najlepších junior baristov, v ktorých okrem zaujímavých ingrediencii nechýba káva. Ak majú hostia aj napriek tomu kávy málo, obrovský kávový bar s profesionálnymi baristami a rôznymi kávami priamo od farmárov je k dispozícii do rána bieleho. Hovoríte si, že by to mohlo byť fajn? Presvedčte sa o tom osobne na ďalších ročníkoch 1. Kávového plesu na svete. Hlavný organizátorom súťaže je občianske združenie MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT.

Oceňovanie životných víťazov

Tými najväčšími víťazmi v živote sú rodiny s hendikepovanými deťmi, ktorý si svoj život vážia viac ako ktokoľvek iný a žijú ho naplno, čím môžu byť príkladom pre nás všetkých. Sme veľmi radi, že každý rok sa nám vďaka všetkým hosťom a našim skvelým partnerom darí prispievať práve rodinám, ktoré to potrebujú najviac.

Oceňovanie víťazov súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior

Aj na Slovensku máme množstvo šikovných študentov, ktorým záleží na budúcnosti kávovej scény. Pravidelne si vymieňajú svoje skúsenosti v súťaži pre juniorov „SLOVAK BARISTA CUP“, ktorého celkoví víťazi jednotlivých ročníkov letia priamo do Brazílie na kávovníkové plantáže spoznávať brazílsku kultúru, životné príbehy farmárov a samozrejme zákulisie kvalitnej šálky kávy.

Oceňovanie pedagógov odborných škôl a hotelových akadémii

Práca každého jedného pedagóga je dôležitá a mnohí často krát trávia svoj voľný čas so svojimi zverencami počas tréningov. Je veľmi dôležité, aby ich práca bola ocenená slovne, ale i skutkami. Preto sa MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT rozhodol posielať od roku 2018 do Brazílie každoročne jedného z pedagógov škôl, ktoré sa zúčastnili súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Losujeme spomedzi všetkých pedagógov, ktorý sa zúčastnili minimálne dva krát súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior v danom kalendárnom roku.

Oceňovanie pražiarov

Ťažký a nedocenený život pestovateľov kávy po celom svete primäl konateľa spoločnosti EuroCoffee s.r.o, Coffee VERONIA, Oldřicha Holiša, jedného z partnerov MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU vynaložiť to najväčšie úsilie predaja kávy priamo od farmárov na celé Slovensko i do okolitých krajín. Za každé vrece zelených kávovníkových zŕn, ktoré pražiari počas roka nakúpia priamo do farmárov z Brazílie prostredníctvom pražiarne Coffee VERONIA, získajú jeden žreb. Spomedzi všetkých žrebov sa počas daného ročníka 1. Kávového plesu na svete vylosuje pražiar, ktorý poletí do Brazílie spoznávať dlhú a náročnú cestu dopestovania a spracovania zeleného kávovníkového zrna.

Kávová konferencia

To, že aj Slovensko dokáže byť svetové sa podarilo dokázať na Prvej medzinárodnej Kávovej konferencii, ktorá sa uskutočnila začiatkom roka 2020 v hoteli Holiday Inn v Trnave. Deň plný odborných prednášok, panelových diskusii a samozrejme ochutnávok, pri ktorých nechýbali priateľské rozhovory a vymieňanie si poznatkov či skúseností. 

Príjemnú, rodinnú atmosféru vytvorili štyria slovenskí a šiesti zahraniční odborníci zo sveta kávy, ôsmi vystavovatelia, ktorí boli hlavným bodom záujmu počas coffee breakov, dvadsiati ôsmi partneri konferencie a samozrejme viac ako 120 hostí.  Panelové diskusie doplnil zaujímavý sprievodný program, o ktorý sa postaral režisér, dabingový herec a moderátor celého podujatia Michal Domonkoš s muzikálovou speváčkou a herečkou Natáliou Kóšovou.

Kávové mestečko

Miestom opätovných stretnutí a vymieňania si vedomostí a zručností pod jednou strechou je už tradične začiatkom roka „Kávové mestečko“ s tridsiatkou vystavovateľov a bohatým sprievodným pogramom  pri príležitosti gastronomickej výstavy Danubius Gastro, ktorá sa uskutočňuje v priestoroch výstaviska Incheba v Bratislave. Takmer tridsiatka slovenských a zahraničných známych značiek kávy, výrobcov domácich i profesionálnych pomocníkov na jej prípravu a samozrejme ponuka najrôznejšieho inventáru či iných doplnkov pre gastronomické prevádzky, a taktiež domácnosti doplnil sprievodný program plný ukážok baristického umenia študentov a profesionálnych baristov. 

Degustácia kávového piva, exotických a výberových káv, príprava obľúbených kávových nápojov, kreslenie najbláznivejších vzorov, ale aj miešanie drinkov či alternatívna príprava kávy je len zlomok toho, čo môžete vidieť v Kávovom mestečku každý rok. Okrem vystavovateľov sa môžu návštevníci tešiť aj na bohatý program v podobe prednášok, workshopov, súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior ale aj súťaže Latte Art Show.

Latte Art Show

Veľkolepá Latte Art Show hosťuje pravidelne viac ako desiatku súťažiacich z rôznych gastronomických prevádzok z celého Slovenska. Súťaží sa v kreslení mliečnou penou do espressa v najžiadanejších kávovo mliečnych nápojoch, Espresso macchiato, Cappuccino a Caffe latte. Vzory sa losujú a diváci majú  možnosť vidieť v každom kole iný obrázok. Okrem toho, že majú diváci možnosť vidieť profesionálov priamo pri práci, v kreslení a dokresľovaní, niektorí sa dostanú aj do poroty či za kávovar, kde si za pomoci baristu môžu pripraviť vlastnú kávu s pekným obrázkom.

Barista Camp

Túžba po neustálom stretávaní sa s priateľmi a trávení spoločných chvíľ trénovaním, ochutnávaním či voľnou zábavou je základom pre „BARISTA CAMP“ 2021. Barista Camp je určený pre všetkých členov MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÁHO INŠTITÚTU všetkých vekových kategórii.

Pár skvelých dní plných prednášok, workshopov, degustácii, výletov či súťaží dokáže zabezpečiť naozaj kávové leto. To najbližšie sa uskutoční v malebnej a krásnej dedinke Krušetnica v srdci Oravy. Je Vám táto dedinka známa? Aj má čím. Práve tu sa nachádza jediné kávové múzeum na Slovensku s najväčšou rozlohou mozaiky kávovníkových zŕn vo svete. Práve tento unikát bude lákadlom pre účastníkov kempu, ktorí si okrem pozerania aj aj čo to polepia. Veríme, že sa aj napriek odkladu minuloročného termínu, v tomto rok všetci stretneme práve v regióne Orava a stane sa z tohto podujatia prijemná tradícia, ktorá nás bude spájať každé letné a možno i zimné prázdniny.

OSVETA OD MATERSKÝCH ŠKÔL AŽ PO STREDNÉ ŠKOLY

Vzdelávanie ide ruke v ruke s osvetou. Osveta o umení baristiky, kultúre pestovateľských krajín a samozrejme osveta o povolaní „barista“ sú dôležitou súčasťou našich aktivít, ktoré sa ale ani zďaleka nezačínajú ani nekončia na stredných odborných školách a hotelových akadémiách. 

Baristika je hra i povolanie, o čom sa vďaka nášmu školiacemu stredisku presviedčajú aj deti z materských či základných škôl. Okrem skvelej zábavy počas lepenia kávovníkových zŕn na papier a vyfarbovania kreslených šálok s Latte art obrázkom sa môžu stať skutočnými baristami a pripraviť si svoje vlastné ,,babyccino“  (kakavko) s obľúbeným vzorom zvieratka či srdiečka. A čo je pre nich najlepšie? No predsa, že si svoje ,,kakavko“ môžu aj vypiť, prípadne obdarovať ním svoju pani učiteľku.Hoci si to naše ratolesti počas hrania sa so zrnami či kreslenia do ,,kakavka“ neuvedomujú stávajú sa z nich ľudia, ktorých daná aktivita napĺňa radosťou a chcú tú radosť odovzdávať ďalej.

PRVÁ KÁVOVÁ HYMNA

Káva a hudba spájajú ľudí. Obe nám prinášajú relax od okolitého sveta a sú jazykom, ktorému rozumejú všetky krajiny i generácie. Avšak keď sa spojí dobrá káva s dobrou hudbou vznikne niečo, čo jednoducho musíte zažiť.

Oslava MEDZINÁRODNÉHO DŇA HUDBY a zároveň aj MEDZINARODNÉHO DŇA KÁVY sa premenila na deň uvedenia do „hudobného života“ prvej slovenskej kávovej piesne s názvom ,,KÁVOVÁ“. Výnimočné spojenie speváckeho tria GIOA a jedného z partnerov MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVEHO INŠTITÚTU, rodinnej pražiarne kávy s dvadsať ročnou tradíciou Coffee VERONIA vnieslo na kávovú scénu Slovenska nový život v podobe rytmickej piesne s príbehom, ktorý v priebehu jedného dňa chytil za srdcia takmer 20 000 ľudí.

Prečítajte si náš článok.

ZÁŽITKOVÝ KÁVOVÝ WORKSHOP

Pre domácnosti a ľudí, ktorí nepracujú v gastronómii, no káva im učarovala sme vytvorili zážitkové kávové workshopy, v ktorých sa ľudia dozvedia rôzne zaujímavosti o histórii, pestovaní, zberoch či spracovaní kávy. Workshopy sú zamerané na ochutnávky rôznych druhov a odrôd, ukážku domácej prípravy kávy a samozrejme na správnu prípravu kávy doma a v rôznych gastronomických prevádzkach. Aj vďaka takýmto workshopom si ľudia neboja v kaviarni vypýtať espresso namiesto „piccolla“, či espresso lungo namiesto „pressa“. 

Kávové workshopy sú určené aj pre prevádzky, ktoré majú záujem spestriť deň svojím zákazníkom napríklad „Kávovým večerom“ či obohatiť vedomosti svojich zamestnancov, vďaka ktorým ich žiadna otázka od zákazníka na kávovú tému neprekvapí. 

CUPPING

Riadená degustácia káv z rôznych kútov sveta. Súčasťou cuppingu je odborný výklad k správnej degustácii ako aj predstavenie skutočných príbehov pestovateľov či netradičných spôsobov spracovania, ktoré z bežných káv robia limitované edície. Cupping prebieha tradičným brazílskym spôsobom.  Všetky kávy je  možné po cuppingu zdegustovať aj ako espresso, či iný kávový alebo kávovo mliečny nápoj. Štipka cukru, či mlieko v správnej teplote a v správnej konzistencii pomôžu zvýrazniť konkrétnu arómu, chuť i dochuť danej odrody.

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ