Akreditované školiace stredisko Academy of Coffee na čele s Oldřichom Holišom privialo medzi mladých baristov nový vietor. Po dlhoročnej spolupráci a priateľstve s krstným otcom Academy of Coffee, Edgardom Bressanim, ktorý je riaditeľom kávovníkovej plantáže priamo v Brazílii, prišla myšlienka podporovať a motivovať mladé talenty viac ako len prednáškami či workshopmi. V roku 2015 sa Edgard Bressani stal hlavným partnerom „SLOVAK BARISTA CUP” junior a vytvorili sme viac ako len súťaž. Hlavný organizátorom súťaže je občianske združenie MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT.
Projekt ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior určený pre všetkých mladých baristov a nadšencov kávy, ktorí ovládajú svoje baristické zručnosti na akejkoľvek úrovni. Odštartovali sme s tromi kolami, no v súčasnosti sa počet kôl navýšil na šesť, ktoré prebiehajú v spolupráci so vzdelávacími inštitúciami. Dnes si už viac ako tridsiatka mladých baristov v jednom kole, spolu so svojimi pedagógmi vzájomne vymieňa nové poznatky a skúsenosti. S obrovskou podporou školy, odborných pedagógov, no najmä vďaka vlastnému úsiliu a chuti stále na sebe pracovať sa na stupienok víťazov postavilo spolu už 9 mladých ľudí, ktorí si okrem pobytu v Brazílii užili aj množstvo zábavy počas súťaženia.
Hodnotenie komisárov
Okrem výslednej chuti nápojov sa hodnotí technika pri ich príprave, dodržiavanie správnych postupov a samozrejme celková hygiena počas práce i na pracovisku. Dôležitú úlohu pri bodovaní zohráva aj servis a komunikatívnosť súťažiaceho. Komisárov okrem harmónie chutí zaujíma kreativita a dodržanie objemu nápojov, ktorý je vopred stanovený v propozíciách konkrétneho kola. Hodnotenie prebieha v súlade so základnými pravidlami baristiky a s učebnými osnovami Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii.
Komisárov súťaže tvoria odborníci zo Slovenskej i Českej kávovej scény. Mnohí z nich vlastnia uznávané pražiarne, gastronomické prevádzky či školiace strediská, alebo pracujú ako profesionálni baristi a barmani v prestížnych podnikoch.
Aj NIVONA pomáha mladým baristom získať umenie prípravy lahodnej kávy vďaka spolupráci s Academy of Coffee.