Ako na prípravu frenchpressu?

Ako na prípravu frenchpressu?

V domácnostiach známy a obľúbený French Press. Aká je jeho história a ako v ňom správne pripravovať kávu?

Vynálezcom je Francúz z oblasti Provence, ktorý veľmi rád spoznával svoju krajinu a ešte radšej si jej krásy vychutnal pri šálke dobrej kávy. Najčastejšie si ju pripravoval tak, ako mnohí z nás poznajú – pomleté kávovníkové zrno si zalial horúcou vodou, ktorú si najčastejšie nosil v termoske. Raz sa však pozabudol a nalial si horúcu vodu do prázdnej šálky. Keďže už nemal horúcu vodu navyše, nasypal si svoje pomleté kávovníkové zrná do šálky s horúcou vodou. Káva sa začala lúhovať a na povrchu sa vytvorila krusta. Od okoloidúceho muža si požičal sitko, ktoré mal pri sebe, nakoľko cez dané sitko si okoloidúci človek na stanovačke pripravoval čaj. Pomocou sitka zatlačil vyluhovanú krustu na dno šálky a prvý ,,French Press“ bol na svete.

V roku 1800 skonštruoval prvý French Press Francúz Jean Baptiste de Belloy-Morangle a následne v roku 1852 sa začal jeho dizajn i funkčnosť pretvárať. Nemali však veľký úspech, nakoľko výskumy, ktoré pripravovali, založené na chuti, extrakcii či materiáloch daného French Pressu ovplyvňovali chuť kávy nesprávnym spôsobom.

V súčasnosti je však French Press privlastnení Talianom. Talian Attilio Calimani si dal patentovať v roku 1929 French Press z kovu spolu aj s filtračným sitom, ktoré bolo z toho istého materiálu, a následne vďaka tomuto materiálu bola chuť kávy oveľa lepšia a výraznejšia.

Skôr však, ako si začneme pripravovať našu zdravú kávu doma musíme spraviť pár krokov:

1.Premyjeme si French Press čistou vodou, ktorá má teplotu podobnú ako voda určená na zaliatie a lúhovanie.

Pomocou správnej teploty vody, ktorá je okolo 90°C zabezpečíme správnu teplotu stien French Pressu. Vďaka, rovnakej teplote stien a samotného nápoja máme v ústach plný pocit čistej kávy bez nežiaducich aróm, dochutí či dokonca drobných prachových čiastočiek.

1-voda-vo-frenchpress

2.Čerstvo si zomelieme upražené kávovníkové zrno na požadovanú hrúbku.

Pokiaľ použijeme mletie príliš hrubé, výsledná chuť kávy bude nevýrazná, priam vodová. Pokiaľ to však s mletím preženieme a hrúbka mletia bude rovnaká ako na Espresso či Aeropress, prípadne jemnejšia, výsledná káva bude mať príliš horkú vôňu i chuť.

2-mletie

3.Navážime si požadované množstvo pomletého kávovníkového zrna na našu porciu kávy.

3-vazenie

Najčastejšie používaný French Press v domácnostiach je s objemom 3,5dl. Je to objem určený pre 2 až 3 šálky. Pri takomto type French Pressu je odporúčaná dávka 18 – 20g.

Samozrejme je to aj na vás. Ak máte radi silu kávy a nie jej arómy, môžete použiť aj väčší podiel pomletého kávovníkového zrna, avšak viac gramov môže spôsobiť podobné chuťové vlastnosti, ako pri príliš jemnom pomletí. Ak sa rozhodnete použiť menší podiel pomletého kávovníkové zrna ako je odporúčaná dávka, tak pri rovnakom množstve vody dosiahnete chuťovo slabšiu, a v niektorých prípadoch aj nevyváženú šálku kávy.

Ak máme všetko pripravené, môžeme ísť na samotnú prípravu.

4. Do predohriateho French Pressu si nasypeme čerstvo pomleté kávovníkové zrno. Vodou s požadovanou teplotou cca 90°C zalejeme pomleté kávovníkové zrno do polovice French Pressu.

3-zaliatie

5. Po zaliatí necháme lúhovať. Ihneď ako sa začne pomleté kávovníkové zrno usádzať na hladine a vytvorí tzv. kávovú krustu, dolejeme doplna.

4-kavova-krusta

6. Premiešame a na hornú časť French Pressu položíme filtračné sito.

4-final

7. Necháme lúhovať 3 až 4 minúty. Po vylúhovaní zatlačíme filtračné sito pomalým pohybom smerom nadol.

12

Je veľmi dôležité, aby ste si nenechávali lúhovať pomleté kávovníkové zrná dlhšie ako 4 minúty. Po 4 minútach sa totižto začínajú uvoľňovať aj nežiadúce látky, ktoré vám môžu spôsobiť určité problémy.

Ako ste si už určite uvedomili, káva pripravovaná cez French Press je veľmi podobná tej našej klasickej zalievanej, ktorú nájdete v 80% domácnostiach. Ktorá je však zdravšia?…..

Ako sme už spomínali, po určitom čase sa lúhujú v káve nežiadúce látky, ktoré jednak nechutia dobre, ale môžu vám spôsobiť zdravotné problémy. Povedzme si úprimne, po zaliatí vašej klasicky pripravovanej kávy doma robíte mnoho iných činností, a veľakrát aj zabudnete, že ste si nejakú kávu zaliali. Vypijete ju, pretože vám je ľúto ju len tak vyliať.

Nemusíte sa vzdať vašej kávy, stačí ak si ju začnete pripravovať zdravo. Základom kávy je jej chuť. Prečo by ste si ju chutnú a zdravú nemohli pripraviť aj doma?

Ak chcete vidieť, nie len túto domácu prípravu naživo prihláste sa na náš zážitkový kávový workshop.

Prihlásiť sa môžete na: info@academyofcoffee.sk