Chemex je jednoduché domáce zariadenie na prípravu kvalitnej kávy, ktoré bolo v 60-tich rokoch veľmi populárne, avšak zároveň ťažko dostupné. Najviac ho preslávila filmová postava Jamesa Bonda. V celosvetovo známom filme sa jeho deň nezačal bez lahodnej šálky kávy, pripravovanej cez toto chemicky vyzerajúce zariadenie.
Chemex je vyrobený zo skla. Najčastejšie je to ručne fúkané sklo, ktoré je odolné voči vysokej teplote, zároveň teplo izoluje a pripravená káva tak ostane horúca dlhšie. Stred Chemexu je zúžený a obopnutý drevom, ktoré je prichytené koženým povrazom. Toto zariadenie, bolo vynájdené v roku 1942 Nemcom, Petrom Schlumbohmom. Cieľom jeho vynálezu bolo najmä zjednodušiť prípravu kávy v domácnostiach po celom svete. A to sa mu aj podarilo.
Pripravte si filter na Chemex
Základnou súčiastkou pre prípravu kávy cez Chemex, je filter, ktorý vkladáme do jeho vrchnej časti. Vďaka zúženému stredu má samotná vrchná časť Chemexu i filter, ktorý tam vkladáme, typický tvar – obrátený ihlan. Filtre môžu byť z rôznych materiálov, najviac používané sú však papierové.
Aby ste si však užili naozaj kvalitnú a chutnú kávu aj doma, mali by ste dodržať tri zásady, ktoré platia pri každom zariadení, určenom na domácu prípravu kávy:
- použiť vždy čerstvo pomleté kávovníkové zrná
- premyť a predhriať si zariadenie na prípravu kávy
- dodržať pomer pomletých kávovníkových zŕn a vody
Ani pri príprave kávy cez Chemex by to nemalo byť inak. Poďme si teda spolu uvariť chuťovo vyváženú kávu.
- Vložíme papierový filter do vrchnej časti Chemexu.
- Premyjeme papierový filter a zároveň aj celý Chemex vodou s teplotou 90°C.
- Vodu, ktorú sme použili na premytie, vylejeme.
- Čerstvo si pomelieme kávovníkové zrná na hrúbku podobnej kryštálovému cukru.
- Odvážime si 30 g až 35 g (6 až 7 g/100 ml) pomletých kávovníkových zŕn.
- Pomleté kávovníkové zrná nasypeme do papierového filtra.
- Odmeriame si 500 ml vody, ktorá má teplotu od 85°C do 92°C.
- Zalievame krúživým pohybom, aby sme rovnomerne vyextrahovali arómu aj z okrajov filtra.
- Ak máme kávovníkové zrná pomleté správne, doba prekvapkávania našej kávy trvá
3 až 4 minúty.
Koľko kávy?
Chuť kávy spočíva v prvom rade od vás. Pokiaľ máte radi silnú kávu, odporúčame použiť väčšie množstvo pomletých kávovníkových zŕn na uvedený pomer vody. Ak však dbáte na jemnosť chutí vašej šálky kávy, znížte hmotnosť pomletých kávovníkových zŕn.
Dôležité je však zachovať čas prekvapkávania kávy. Ak vám káva pretečie do troch minút, znamená to, že ste použili primalé množstvo pomletých kávovníkových zŕn, alebo príliš hrubé mletie. Vaša káva tak bude nevýrazná a skôr bude pripomínať zafarbenú vodu. Ak vám káva bude pretekať viac ako štyri minúty, znamená to, že ste použili priveľké množstvo pomletých kávovníkových zŕn, alebo príliš jemné mletie. Vaša káva bude výrazne horká. Navyše, po štyroch minútach sa vo viacerých typoch domácej prípravy kávy lúhujú aj škodlivé látky, ktoré vám môžu spôsobiť zdravotné problémy.
Radi sa hráte?
S touto prípravou sa pitie kávy stane zábavou. Ak pri zalievaní použijete vodu s nižšou teplotou, ako je odporúčaná, vo vašej šálke sa rozvinú viac ovocné a aciditné – kyslé tóny. Ak však použijete vodu s vyššou teplotou, rozvinie sa sila daných aróm, ktoré budú prechádzať do horkejších tónov. Najpodstatnejším kritériom každej prípravy kávy je to, aby chutila vám.