To, že Slovensko sa môže pýšiť viacerými ,,NAJ“ je všetkým známe. Inak tomu nie je ani v oblasti baristického umenia a kávy. Najväčšia kávová mozaika na svete pozostávajúca zo 4 miliónov kávovníkových zŕn a múzeum s vyše 500 exponátmi s príbehom kávy sa nachádza práve na Slovensku a to konkrétne v obci Krušetnica v krásnom oravskom regióne.
Krásy kraja a aj kávovú pýchu Slovenska si užili súťažiaci tretieho kola baristickej súťaže pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019, ktoré sa už po štvrtý krát uskutočnilo v spolupráci so Súkromnou Spojenou školou EDUCO, org. zložka Hotelová akadémia v Námestove. Celá Orava na čele so spomínanou školou žije kávou, čoho dôkazom sú šikovní študenti a absolventi, ktorí svojím baristickým umením spríjemňujú dni najnáročnejším hosťom po celom Slovensku i v zahraničí. Absolventom školy je zakladateľ už spomínaného slovenského kávového rekordu, najväčšej kávovej mozaiky na svete a múzea, Roman Florek, ktorý spoločne s ďalšími uznávanými komisármi hodnotil dvadsaťpäť súťažiacich z celého Slovenska.

9. máj sa stal dňom oslavy správnej prípravy kávy v priestoroch hostiteľskej školy. Profesionálny tím SSŠ EDUCO Námestovo a hlavný organizátor a garant súťaže, akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, zabezpečili príjemnú rodinnú atmosféru posledného kola tohto školského roka. Cesta za dosiahnutím kávového sna mladých baristov je tak už v polovici a každý z nich má na svojom konte zopár bodov. Na konci kalendárneho roka sa zrátajú všetky vysúťažené body zo všetkých kôl a víťaz z kategórie starších študentov a aj študentov prvých ročníkov získa okrem hodnotných cien od našich partnerov aj neopísateľný kávový zážitok.
“SLOVAK BARISTA CUP” junior
Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry, fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve. Práve vďaka týmto mladým ľudom má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť.
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvoch espries, dvoch kapučín a dvoch voľných nápojov, v ktorých základ muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex a Aeropress sa baristi vrhli na jednu z najstarších príprav kávy, Džezvu. Popri spomínanej príprave si súťažiaci mohli vyskúšať aj prípravu cez menej známe zariadenie, walküre. Vďaka karlovarskému porcelánu, z ktorého je aj filtračné sito, si študenti i hostia mohli vychutnať naozaj čistú chuť výberových káv. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.
Okrem prípravy kávy cez walküre, študenti mali možnosť vidieť aj prípravu kávy cez tureckú džezvu.
Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech
Do degustačnej komisie si zasadli:
Jiří Beníček – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží, odborník na domácu prípravu kávy
Martin Sloučka – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
Roman Florek – profesionálny barista a pražiar, zakladateľ najväčšej kávovej mozaiky a múzea na svete
Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží
Ako technický komisári sa predstavili:
Jiří Novák – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží
Roman Pospíchal – certifikovaný komisár a lektor CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých medzinárodných súťaží
Adam Troubil – profesionálny barista a barman, viacnásobný majster ČR v baristike, certifikovaný komisár a lektor CBA
Komisári Alternatívnej prípravy:
Adéla Mondeková – profesionálna baristka, viacnásobná majsterka ČR v baristike, certifikovaná lektorka a komisárka CBA
Ján Vass – profesionálny barista, lektor a nadšenec kávy, komisár viacerých súťaží, finalista majstrovstiev Slovenska v baristike
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. – tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže
Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže
Martina Holišová – zapisovateľka
Andrea Lopatka – moderátorka
Na prvých troch miestach sa umiestnili:
1. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina
2. miesto: Nikola Hulejová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
3. miesto: Nikola Korcoňová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
Na fotografií z ľava: Oldřich Holiš (odborný garant súťaže), Nikola Korcoňová, Nina Imreová, Nikola Hulejová, Ing. Karol Kanovský (riaditeľ školy)
Kategória 1. ročníkov
1.miesto: Sára Alexandra Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Najlepšia prváčka Sára Alexandra Cagáňová
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Petra Chudíková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšia technika“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ HaG Mladosť Prešov
Najlepší voľný nápoj – Petra Chudíková
Najlepšia technika – Júlia Filičková
Najlepšia technika mlynčeka – Šimon Slimák
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2019 Námestovo, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach
Ďalšie body za vysnívanou brazílskou výhrou sú rozdané. My však ešte nekončíme. Pokračujeme už čoskoro v poradí štvrtým kolo tohto ročníka. Celý tím Academy of Coffee praje všetkým študentom i pedagógom krásne, ničím nerušené letné prázdniny plné oddychu a kvalitne pripravenej kávy.