Akreditované školiace stredisko pre baristov | Kávová kultúra | Vzdelávanie

Pitie kávy sa stáva kultúrou – Džezva

Turecká džezva je od decembra 2013 zaznamenaná na listine nehmotných kultúrnych pamiatok UNESCO. Príprava kávy v Ibrik (džezva) patrí pravdepodobne k najstarším prípravám kávy v Európe. Jej základom je, okrem výraznej chuti, spôsob prípravy. Pitie kávy sa stáva kultúrou – Džezva.

Turecká džezva sa pripravuje použitím veľmi na jemno pomletého kávovníkového zrna. Na jednu porciu pridávame jednu lyžičku mletého kávovníkového zrna, jednu lyžičku cukru, pol lyžičky škorice a štvrť lyžičky kardamonu.

Postup prípravy:

  1. Cukor pridáme do džezvy ( kanvičky s dlhou rúčkou) a necháme skaramelizovať. Po skaramelizovaní zalejeme studenou vodou a premiešame, aby sa karamel rozpustil.
  2. Do rozpusteného karamelu prisypeme na jemno pomleté kávovníkové zrno, kardamon, škoricu a dôkladne premiešame. Necháme zovrieť pomalým varom.
  3. Dolejeme do 2/3 vodou, najlepšie  je však vždy používať studenú, aby sme zbytočne neurýchlili celý proces, necháme opäť pomaly prevrieť.
  4. Doplníme džezvu do 3/3 vodou a proces opakujeme. Celý proces prípravy musí byť veľmi pomalý, pretože iba tak zaručíme dokonalé spojenie všetkých chutí a vystúpenie olejov na povrch.  Vďaka tomu sa výsledná chuť kávy spája s ľahkosťou a vyváženými chuťami.

Postupov na prípravu džezvy je viacero, dôležitá je však výsledná chuť. Ak Vám Vaša džezva chutí  tak je správne pripravená.

Pitie kávy sa stáva kultúrou – Džezva.

Mnohí z nás nikdy nepili a ani nevideli prípravu tureckej džezvy. Príprava tureckej džezvy, nie je len o príprave klasickej kávy, ktorú si pripravíme dva až tri krát za deň kvôli potrebnej dávke kofeínu. Ľudia od začiatku považovali túto prípravu za posvätnú a bol to pre nich určitý štýl života a rituál. Okrem výnimočnej chuti sa tvorili aj výnimočné vzťahy, základom ktorých bol čas. Čas je veľmi vzácna veličina, ktorá však je základom kávovej kultúry celého sveta. Pri káve by sa mal každý človek zastaviť, posedieť si, oddýchnuť a v neposlednom rade vychutnať si akúkoľvek prípravu kávy.

Je jedno, či je to Espresso, Cappuccino alebo Turecká džezva, dôležitý je čas, ktorý ste ochotní stráviť pri vychutnávaní si daného kávového nápoja. Tvorme spolu kultúru kávy Slovenskej republiky.

Ako? Svojim časom! Pitie kávy sa tak stane Vašim štýlom života.

Článok: Pitie kávy sa stáva kultúrou – Džezva

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ