Už pri odštartovaní nového ročníka juniorskej súťaže pre baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ na výstave Danubius Gastro Incheba Bratislava sa lámali rekordy nielen v počte divákov a priaznivcov tohto umenia, no najmä v počte súťažiacich. Netrvalo dlho a zatiaľ najvyšší počet 36 súťažiacich sa opäť podarilo prekonať.
Najvyhľadávanejšie gastronomické povolania a tí najlepší z najlepších sa stretli aj tento rok v krásnych priestoroch Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. 16. apríl sa stal dňom dych vyrážajúcich výkonov vyše stovky študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Už po tretí krát hostiteľská škola pripravila profesionálne zázemie a príjemnú atmosféru pre súťažiacich v piatich kategóriách JUNIOR CHOCOLATIER, JUNIOR TEA TEDNER , MLADÝ SOMELIÉR, BAKULTUR COMPETITION JUNIOR a JUNIOR BARISTA v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Škola s najväčším počtom úspešných študentov si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľ. Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Aj v tomto roku sa podarilo pohár udržať na domácej pôde, ktorá zaznamenala najväčší úspech.
To, že baristika sa stáva populárnejšou a vyhľadávanejšou dokázala práve kategória JUNIOR BARISTA v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“ , ktorej organizátorom a odborným garantom je akreditované školiace stredisko Academy of Coffee.
Správnu prípravu kávy prišlo predviesť 41 súťažiacich z 23 Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry, fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve. Práve vďaka týmto mladým ľudom má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť. V tomto roku taktiež prebieha osobitná hodnotiaca kategória pre prvé ročníky, v ktorej má šancu splniť si svoj kávový sen aj začínajúci barista. Byť tým najlepším môže každý.
Degustátori a garanti súťaže “SLOVAK BARISTA CUP” junior – Jozef Augustín a Oldřich Holiš
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, v ktorých základ muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex sa baristi vrhli na najmodernejšiu prípravu kávy, Aeropress. Okrem toho ich na tomto netradičnom pracovisku čakalo prekvapenie. Každú hodinu jeden z komisárov pripravoval aj jednu z najstarších príprav kávy, Džezvu. Vôňu kávy po celý deň dopĺňala aj aróma kardamonu, škorice a skaramelizovaného cukru. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.
Do degustačnej komisie si zasadli:
Jiří Beníček – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží
Roman Pospíchal – certifikovaný komisár a lektor CBA, profesionálny barista a barman, komisár súťaží
Martin Sloučka – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
Stanislav Cibuľa – certifikovaný lektor, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
Eva Horváthová – certifikovaná lektorka, profesionálna baristka, komisárka viacerých súťaží
Lucia Šnircová – profesionálna baristka, majiteľka špecializovaného obchodu na predaj a prípravu kávy
Ako technický komisári sa predstavili:
Kamil Kováč – profesionálny pražiar a barista, certifikovaný komisár a lektor, komisár viacerých súťaží
Jiří Novák – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží
Pavol Paták – profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, komisár viacerých súťaží
Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží
Adam Troubil – profesionálny barista a barman, certifikovaný lektor a komisár CBA, viacnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží
Komisári Alternatívnej prípravy:
Jaroslav Grexa – profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
Ján Vass – profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
Adéla Mondeková – profesionálna baristka, viacnásobná majsterka ČR v baristike, komisárka viacerých súťaží
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. – tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže
Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže
Nikoleta Šalmíková – profesionálna baristka, certifikovaná lektorka, moderátorka
Na prvých troch miestach sa umiestnili:
1. miesto: Dávid Omelka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
2. miesto: Ina Kryvyč, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov
3. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina

Kategória 1. ročníkov
1.miesto: Sára Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Lea Zastková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok
Cena za ,,Najlepšia technika“: Lea Zastková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa
Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže
,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2019 Piešťany, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach
Ďalšie body za vysnívanou brazílskou výhrou sú rozdané. Je to však len začiatok. Tešiť sa môžete na v poradí tretie kolo, ktoré sa tento krát presunie do krásneho oravského prostredia, konkrétne do priestorov Súkromnej spojenej školy EDUCO org.zl. Súkromnej hotelovej akadémie v Námestove. Tešíme sa na vás 9. mája.
Nepremeškajte možnosť nazbierať ďalšie body za cestou do Brazílie a tiež získať nových priateľov či nabrať cenné skúsenosti.
Autor: Nikoleta Šalmíková Fotografie: Veronika Holišová