Akreditované školiace stredisko pre baristov | Kávová kultúra | Vzdelávanie

„SLOVAK BARISTA CUP“ junior opäť plnil sny

Tentokrát si svoj zážitok vybojovala druhá najlepšia baristka súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior za rok 2016. Po náročných šiestich kolách so striebornou medailou na krku skončila Alexandra Michálková, študentka z Hotelovej akadémie v Žiline.

Síce Saška skončila tesne pred bránami Brazílie, avšak jej zážitok bol rovnako nezabudnuteľný a plný kávy. Od 19. do 21. júla sa tím Academy of Coffee na čele s touto mladou baristkou stali súčasťou našej kávovej rodiny v Nemecku. Školiace stredisko Coffee Consulate pripravilo pre Alexandru profesionálny cupping (degustáciu) spolu 20-tich odrôd káv, ktoré pochádzali z kávovníkovej plantáže, ktorá sa nachádza v Salvádore. Na začiatku si Saška myslela, že vypije pár káv a jej výlet sa končí, no mýlila sa:

Netušila som, že káva a jej chute sú až taká veda. Ich odlišnosť v jednotlivých šálkach, ma fascinovala.“ Alexandra Michálková

Profesionálny cupping v Nemeckom Coffee Consulate

Pestrosť chutí v degustovaných kávach bola zabezpečená vďaka rozmanitosti poveternostných vplyvov na kávovníkovej plantáží a tiež rôznymi formami spracovania, či praženia kávovníkových zŕn. Najviac prekvapivé však bolo porovnávanie chutí tých istých odrôd, ktoré sa zbierali odlišne. Prvý až štvrtý zber bol odlišný už základnými arómami. Chute dokázali, že čím je zber neskorší, tým je acidita v danej odrode vyššia. Acidita bola dokonca zdvojnásobená pri príprave espressa. 

Po profesionálnom cuppingu cez prekvapkávaný systém Walküre sa Alexandra osobne pozrela a vyskúšala si prípravu espresso degustácie z daných odrôd. Iná teplota vody, iný typ mletia i praženia spôsobilo takmer neporovnateľné chute. Acidita pri neskorších zberoch bola zdvojnásobená. 

Degustácia tých istých odrôd stále pokračovala, tento krát formou kávovo mliečnych nápojov. Naša víťazka v sebe baristku nezaprela a hrdo pomáhala pri ich príprave. Vysoká acidita pri neskorších zberoch sa rozplynula. Vďaka správnej konzistencii a teplote mlieka sa aciditné kávy premenili na veľmi svieže a jemné, horkejšie typy z prvých zberov zasa na výrazné čokoládové s nádychom karamelu.

Farma La Buena Esperanza – Salvádor

Zážitkom nebolo len popíjanie kávy. Svoje dedičstvo, kávovníkovú plantáž prišiel do Nemecka predstaviť sám majiteľ a pokračovateľ rodinnej tradície pestovania kávy Andrés Quantilla. Andrés pricestoval spolu so svojím otcom, ktorý zdedil ich farmu La Buena Esperanza od svojej starej mamy. Farma bola založená v roku 1924 a v súčasnosti pestuje vyše 200 000 kávovníkov. Okrem rodiny Quantilla je táto kávovníková plantáž domovom pre 50 zamestnancov a ich rodiny. A čo znamenalo takéto stretnutie pre mladú baristku?

Stretnutie s farmárom mi dalo množstvo  nových poznatkov o pestovaní kávy, taktiež problémoch, s ktorými sa na farme denno denne stretávajú . Najväčším zážitkom pre mňa bolo to neskutočné množstvo vedomostí, ktoré mi Andrés odovzdal. Jeho hrdosť na prácu, ktorú vykonávajú na farme striedala obrovská pokora a prekvapenie z toho, že aj mladý človek ako ja sa zaujíma na prvý pohľad o  jeho obyčajný život.“

S úsmevom na perách opisuje svoje prvé stretnutie s Andrésom Alexandra. Andrés je štvrtou generáciou, ktorá sa venuje pestovaniu kávy a tradícii ich rodiny. Saška tak mala možnosť získavania vedomostí od človeka blízkemu jej veku, ale aj od staršej generácie, jeho otca Carlosa, ktorý sa venuje káve cez 40 rokov. Na farme začal pracovať ako 10 ročný a v tomto duchu viedol aj svojho syna.

Raj pre každého milovníka kávy

Po týchto stretnutiach a degustáciách by si Alexandra povedala, že viac toho už prísť nemôže. Deň sa predsa len ešte neskončil. Keďže sme sa nachádzali v najväčšom školiacom stredisku v Nemecku, ktorého majiteľom je náš odborný garant a priateľ Dr. Steffen Schwarz bola by škoda toho nevyužiť. Spolu s Dr. Steffenom Schwarzom sme si prezreli všetky priestory ich baristického strediska Coffee Consulate, pod záštitou, ktorého na Slovensku pracujeme aj my, Academy of Coffee.

Obrovské sklady zelených kávovníkových zŕn, 2 kg a 10 kg pražiace linky, či historické pomôcky určené na mletie kávovníkových zŕn a prípravu kávových nápojov bola prvá časť prehliadky. Druhá časť bola venovaná drevu z kávovníkov, konkrétne dovezeného priamo z farmy od nášho priateľa a partnera Jacoba Mammena z Indie. Steffen nám ukázal spracovania tohto tvrdého dreva a taktiež krásne výrobky, či nábytok, ktoré zdobili takmer všetky priestory. Spoznávanie priestorov sme ukončili v miestnosti s profesionálnymi pákovými strojmi a mlynčekmi.. Baristov sme v sebe nezapreli  a strávili sme tam takmer 2 hodiny.

Tak čo myslíš, oplatí sa súťažiť v našej súťaži „SLOVAK BARISTA CUP“ junior?

„Určite áno, každé stretnutie s novými odborníkmi a získavanie ďalších vedomostí je prínosom pre každého mladého baristu a jeho školu. Preto ďakujem za túto možnosť a odporúčam každému študentovi ju využiť a venovať sa tomuto krásnemu umeniu nazývanému baristika.“ ukončuje svoje pocity Alexandra Michálková, druhá najlepšia junior baristka za rok 2016.

Veríme, že na tento zážitok Saška nikdy nezabudne a spomienky naň jej vyčaria iba úsmev na tvári. Práve to je cieľom našej súťaže i všetkých jej partnerov, ktorí podporujú tieto mladé talenty. Tak neváhajte aj vy a poďte s nami ďalej spoznávať svet kávy. Stačí chcieť a byť dobrý. Káva sa aj vám môže dostať do krvi podobne tak ako naším víťazom.

Ďakujeme všetkým, vďaka ktorým je kávová kultúra na Slovenku krajšia.

Chcete vedieť aká bola atmosféra počas celého výletu? Už čoskoro video a rozhovory s hlavnými hrdinami. Stačí nás len sledovať.

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ