To, že tuhne krv v žilách v tomto už pomaly zimnom období sme pocítili asi všetci. Avšak, to, že ide naozaj do tuhého aj medzi kávičkármi sme sa presvedčili v napínavom predposlednom kole tohto ročníka súťaže mladých baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“.
29. októbra sa na pôde Súkromnej SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov stretlo 12 stredných odborných škôl a hotelových akadémii zo Slovenska. 25 súťažiach opäť predviedlo dych vyrážajúce výkony a dokázalo, že pre nich baristika nie je iba povolanie.
Sily sú vyrovnané
Výkony súťažiacich sú z kola na kolo vyrovnanejšie a často minimálne bodové rozdiely rozhodujú o víťazoch jednotlivých kôl. O tých najlepších z najlepších však stále nie je rozhodnuté.
Starší študenti i študenti samostatnej kategórie žiakov 1. ročníkov majú stále šancu zabojovať v poslednom kole a získať ešte zopár bodov na dosiahnutie celkového víťazstva a hlavnej výhry, ktorá je viac ako lákavá. Veď predsa, kto by netúžil zažiť kávový ,,Disneyland“ priamo v Brazílii?
Bodovacie disciplíny
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého základom bola káva. Všetci súťažiaci museli absolvovať novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže sa predstavuje jedna z najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete.
Po príprave kávy cez Chemex, Aeropress , Walküre, V60 či v Džezve sa baristi vrhli na jednu z najobľúbenejších príprav kávy v našich domácnostiach French Press. Okrem netradičnej chuti kávy sa súťažiaci sústredili na odborný výklad komisárov, vďaka ktorým pochopili dôležitosť všetkých postupov pri príprave zdravej zalievanej kávy. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov, to boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.

Nadanie mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenskej i Českej kávovej scény.
Do degustačnej komisie si zasadli:
Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. – tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže, čestný člen MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU
Lucia Šnircová – profesionálna baristka, komisárka viacerých baristických súťaží, majiteľka vyhľadávaného Coffee Shopu s výberovou kávou priamo od farmárov
Pavol Herman – majiteľ a zároveň hlavný barista kaviarne Un Caffé v Michalovciach, komisár viacerých baristických súťaží
Viktor Štefančík – profesionálny barista a degustátor, viacnásobný finalista majstrovstiev SR aj ČR v Aeropresse, majster Slovenska v príprave kávy v džezve
Ako technický komisári sa predstavili:
Jiří Novák – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží, zástupca značky Café Majada
Adam Troubil – profesionálny barista a barman, viacnásobný majster ČR v baristike, certifikovaný komisár a lektor CBA, zástupca a zakladateľ značky Live Coffee
Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých baristických súťaží, hlavný technický komisár pre nastavenie mlynčeka
Komisári Alternatívnej prípravy:
Jaroslav Grexa – profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, zakladateľ a head barista JOE´ s Beans
Miroslav Vrábel – profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, head barista Grand caffé brasserie, barista Urban House a obchodný zástupca spoločnosti Gastrocorp
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže, zakladateľ MEDZINÁODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU
Martina Holišová – zapisovateľka
Andrea Lopatka – moderátorka
Na prvých troch miestach sa umiestnili:
- miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina
- miesto: Nikola Hulejová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
- miesto: Vladimír Hrdý, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Nina Imreová, 1. Miesto
Nikola Hulejová, 2. Miesto
Vladimír Hrdý, 3. Miesto
Kategória 1. ročníkov
- miesto: Rastislav Richnavský, Súkromná Spojená škola EDURAM Krompachy
Rastislav Richnavský, Najlepší prvák
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“:
Paulína Bačová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšia technika“:
Paulína Bačová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“:
Michal Matisko, Hotelová akadémia J. Andraščíka Bardejov
Michal Matisko, Najlepší mlynček
Paulína Bačová, Najlepší voľný nápoj – Najlepšia technika
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže
,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2019 Prešov, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach
Máme pred sebou posledné kolo tohto ročníka súťaže. Už len jedno kolo nás delí od ďalšieho víťaza spomedzi najlepších junior baristov, ktorý okrem titulu ,,NAJ“ získa možnosť spoznávať krásy Brazílie a svet kávy osobnejšie ako len z obrázkov. Rozhodne sa už 6. decembra v spolupráci s SOŠ gastronómie a cestovného ruchu v Nitre. Príďte ukázať svoje baristické umenie a užiť si príjemné predvianočné chvíle v kruhu našej kávovej rodiny. Tešíme sa na vás.