Akreditované školiace stredisko pre baristov | Kávová kultúra | Vzdelávanie

Tradície treba dodržiavať Medzi tie naše patrí cestovanie za kávovými dobrodružstvami do Brazílie 2. časť

Kto a prečo odletel do Brazílie v máji tohto roku ste sa mali možnosť dozvedieť v prvej časti článku. Aké boli ich prvé kroky či prvé zážitky je už taktiež všetkým známe. Avšak ako sa to celé skončilo a čo to pre nich znamenalo vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Počas návštevy hlavného sídla spoločnosti Capricornio Coffee, ktorá zastrešuje odbornú časť celého pobytu sa rozprávalo veľa o káve, ale i o ich nevšedných projektoch., ako napríklad projekt ,, Women in Coffee“, ktorý je zameraný na podporu žien farmárok.

WOMEN IN COFFEE

Jednou fariem projektu ,,Women in Coffee“ je Fazenda Bananal. Farma patrí už štvrtej generácii žien. V súčasnosti tam žije mama s dcérou, ktoré celý život zasvätili svojmu rodinnému dedičstvu, dôkazom čoho je múzeum ich rodiny plné starého náčinia, hračiek, fotiek a ďalších spomienkových predmetov. Farma má iba 9 zamestnancov, no na prvý pohľad vyzerá ako keby sa o každý centimeter budovy staral jeden človek. Útulné, čisté a zladené prostredie dýchalo typickou históriou Brazílie. Ďalšie kroky, ale i kolesá golfového vozíka, v ktorom sme si jazdu po farme užívali spolu s majiteľkou farmy, viedli na ich plantáž, na ktorej boli kávovníky zoradené od najmladších po najstaršie.  Počas prechádzky sme si vypočuli silné príbehy o samotnej farme, jej histórii a ťažkých krokoch počas krízy pred piatimi rokmi. Neopísateľný pocit pokoja a relaxu pri prechádzke vystriedal obdiv združeniu farmárok, ktoré vďaka Capricornio Coffees nie sú na náročnú prácu samé.

Záver dobrodružstva našich brazílčanov patril farme Morada de Prata, čo v preklade znamená ,,Strieborné obydlie“. Farma je ozajstným striebrom až priam zlatom jej majiteľov, pretože leží v srdci chránenej oblasti a je obklopená nedotknutou prírodou. Posledné dni si naša výprava užila v tichom prostredí obklopená zvieratami, vodopádmi a vlastnými myšlienkami. Čas sa nachvíľu zastavil a Brazília ukázala svoje rozprávkové čaro. Členitý reliéf a kávovníky v ťažko dostupných terénoch bolo možne vidieť vďaka prehliadke na terénnych autách, čo patrilo medzi tie adrenalínovejšie spomienky.

To, že si ráno alebo po dobrom obede pripravíme kávu, je pre nás príjemná samozrejmosť. Pre jej pestovateľov to samozrejmosťou nie je, najmä v dôsledku klimatických zmien či množstva škodcov a ochorení samotných kávovníkov. Práca každého jedného pestovateľa je náročná, no väčšina z nich to berie ako poslanie a pristupuje k tomu s obrovskou pokorou.  Každý z nich sa zaviazal produkovať najkvalitnejšie kávovníkové zrno, no najmä poskytovať domov, prácu a živobytie stovkám jeho pracovníkom.

Výlet po Brazílii sa už skončil, ale zážitky v našich cestovateľoch zostanú navždy. To je dôvod, prečo vznikla  baristická súťaž ,,SLOVAK BARISTA CUP junior. Zážitok, emócie a radosť z krásneho umenia nazývaného baristika budú vždy hlavným cieľom školiaceho strediska Academy of Cofee a všetkých jej partnerov. Ďakujeme partneri, že aj vďaka vám môžu naši víťazi prežiť nezabudnuteľné chvíle.

Ako sa dostali k baristike i to čo v nich vzbudila Brazília sa dozviete v krátkych vyjadreniach našej slovenskej výpravy.

Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa, Najlepšia junior baristka za rok 2018

,,Baristike sa venujem približne 2 roky. Svet Kávy ma pohltil vďaka baristickému kurzu v našej škole, ktorý organizovala Academy of Coffee. Práca s kávou je zároveň mojou vášňou, ktorá ma napĺňa. Túžba získavať stále nové vedomosti a zručnosti bola pre mňa motivujúca, natoľko, že som sa začala zúčastňovať súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Keď som sa dozvedela, že práve ja som tá, čo poletí do Brazílie, neverila som tomu a doslova som zamrzla ako môj telefón, cez ktorý mi to bolo oznámené. Pobyt v Brazílii mi okrem cenných vedomostí a nových informácii priniesol aj nových priateľov, ktorí sa stali mojou rodinou. Keďže sme boli v partii štyri blondíny nebola núdza ani o vtipné príhody. Celkovo môj pohľad na šálku kávy sa zmenil. Vážim si každú jej kvapku nakoľko za každou sa skrýva náročná a dlhá cesta. Tí, čo stále váhate, ktorým smerom sa chcete uberať, verte, že baristika je pre vás tá pravá. Nie je  to len o káve, o čom svedčí  množstvo aj zahraničných priateľov, ktorých som získala vďaka súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior a pobytu v Brazílii. Rada by som sa preto aj touto cestou poďakovala organizátorovi  súťaže p. Holišovi, že plní sny mladým baristom a splnil ho aj mne. Druhé poďakovanie patrí vedeniu školy na čele s pánom riaditeľom, vďaka ktorým som mohla plnohodnotne reprezentovať našu školu. Veľké ďakujem patrí najmä mojej majsterke p. Hutníkovej, ktorá ma pripravuje na súťaže a má veľa trpezlivosti. Vďaka káve som získala nielen skvelú majsterku, ale i kamarátku. V neposlednom rade sa chcem určite poďakovať všetkým, ktorí boli v Brazílii a vytvorili mi druhú rodinu.“

Ján Fuksa, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany, Najlepší junior barista za rok 2018

,,Venujem sa baristike 3 roky. Dostal som sa k nej náhodou. Ako mladý chalan zo základnej školy som si myslel, že to je miešanie drinkov, ale ukázalo sa, že to je niečo lepšie. Baristika bola v mojom živote prvá vec, ktorú som si obľúbil natoľko, že som bol ochotný jej venovať všetok svoj voľný čas a úsilie. Súťažiť som začal preto, aby som ukázal, že niečo viem, a že to je vec, ktorú chcem robiť naplno. Po tom, čo som zistil, že hlavnou výhrou súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior je výlet do Brazílie bola motivácia ešte silnejšia. Bolo to úžasné byť v niečom najlepší, zvlášť keď je to niečo čím žijem každý deň. Nebolo to pre mňa o tom poraziť ostatných súťažiacich, ale skôr o tom, aby som dokázal sám sebe, že to čo robím má zmysel a je to cesta, ktorou chcem ísť. Pobyt v Brazílii bol pre mňa niečím čím som sa posunul míľovým krokom vpred. Najväčším zážitkom bol pre mňa celkový prístup pestovateľov a ich zamestnancov.

Svoju prácu robia s veľkou láskou a úctou. Vzťah medzi farmárom a pražiarom i baristom je veľmi dôležitý, pretože bez správnych informácii od farmára, pražiar ani barista nedostane maximálnu chuť kávy do šálky. Netreba sa báť svojich snov a ničoho, čo nás vie posunúť vpred. Som síce mladý ,ale zistil som, že ak nevyužijem šance, ktoré mi prídu do cesty v živote sa ďaleko nedostanem. Pri súťažení človek má 10 minút na to aby bol kráľom pódia.  Tých 10 minút má barista na to, aby všetkým ukázal čo je v ňom. V tých 10 minútach vám patrí všetka pozornosť okolia, tak prečo neukázať,  že som dobrý v tom čo ma baví. Potlesk od vašich kamarátov a učiteľa, ktorý vás na ten daný moment pripravoval je na nezaplatenie. Je to niečo čo treba zažiť, pretože sa to nedá opísať. Chcem sa poďakovať Academy of Coffee za to, že organizujú súťaže a motivujú mladých ľudí ako som ja uberať cestou kávy. Chcem sa poďakovať svojmu učiteľovi p. Elčíkovi za strpenie so mnou, a že mi pomohol to dotiahnuť tam kde som teraz. Bez učiteľov, ktorí vynaložia úsilie a obetujú svoj voľný čas by to proste nešlo. Ďalšia obrovská vďaka patrí mojej škole Hotelovej akadémií Ľ. Wintera v Piešťanoch za finančnú i psychickú podporu. V neposlednom rade patrí moje ďakujem všetkým priateľom, učiteľom a mojej rodine, ktorí ma podporovali každý deň.“

Výlet BrazíliaJán Fuksa a Mateus Bonato

Bianka Šmatláková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany, Najlepšia junior baristka v kategórii študentov 1. ročníkov za rok 2018

,,Baristike sa venujem 2 roky. Ku káve som sa dostala vďaka baristickému krúžku v našej škole, ktorý som pravidelne navštevovala. Každá účasť v krúžku, každá práca s kávou ma nútila byť zvedavejšou. Chcela som sa zdokonaľovať v oblasti kávy a vo vedomostiach o nej. Rada prekonávam svoj strach a učím sa niečo nové. Zúčastnila som sa  svojej prvej baristickej súťaže. Sebavedomie som mala veľmi malé, no vďaka príjemnej rodinnej atmosfére súťaže som sa uvoľnila a nakoniec  vyhrala pohár za najlepšiu techniku.

V  rebríčku prvákov som mala najvyšší počet bodov, čo ma motivovalo snažiť sa ďalej. Dozvedieť sa, že poletím do Brazílie bol neopísateľný pocit plný emócií a radosti. Dojalo ma to k slzám. Splnil sa mi sen. Pre mňa ako baristku bol pobyt v Brazilii veľmi významný. Dozvedela som sa množstvo informácii zo života kávy, ale i ľudí, pre ktorých je viac ako len kávou. Spoznala som celý proces kávy od zasadenia kávovníka až po moment, kedy sa káva dostáva do šálky. Objasnilo mi to myseľ a o káve už nebudem rozmýšľať ako predtým. Vzťah farmára a pražiara je veľmi dôležitý, najmä preto aby sa celý proces kávy dotiahol až dokonca a vzniklo niečo úžasné, šálka dobrej kávy.

Najväčším zážitkom pre mňa bola celkovo atmosféra celého pobytu a úprimné rozhovory so samotnými farmármi a ich rodinami. Program bol skvelý, ale ubehlo to veľmi rýchlo. Odporúčam každému, kto sa rád zdokonaľuje a chce vedieť viac, nech sa uberá kávovou cestou. Pri spoznávaní kávy sa vždy vyskytne niečo nové a zaujímavejšie, čo sa oplatí skúmať hlbšie. Som veľmi vďačná, že ma na súťaže mohol pripravovať jeden z najprofesionálnejších a najlepších profesorov, Milan Elčík. Chcem poďakovať aj pánovi riaditeľovi Ladislavovi Blaškovičovi, ktorý nás neustále veľmi podporoval a tešil sa z našich úspechov. Nikdy by mi nenapadlo, že práve ja môžem z celého Slovenska vyhrať stáž v Brazílii. Som veľmi šťastná, že sa mi splnil sen vďaka Academy of Coffee, ktorá inšpiruje študentov uberať sa tým správnym smerom a umožňujú spoznanie Brazílie a celého kávového procesu.“

Valéria Valeková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa, Tretia najlepšia junior baristka za rok 2018

,,Baristike sa venujem 3 roky. O kávu som sa začala zaujímať  kvôli súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Som veľmi súťaživá a rada prekonávam hranice, ktoré si sama nastavím. Rada tvorím nové veci a práve táto súťaž mi poskytla možnosť neustále tvoriť a vymýšľať. Začiatky súťaže boli pre mňa náročné, no každým kolom som sa utvrdzovala v tom, že káva je moja budúcnosť a dáva môjmu smerovaniu zmysel. Celkovo môj pohľad počas súťaženia sa menil. Nebolo to len o výhre, ale najmä o ľuďoch. Je zázračné, ako jedno malé kávovníkové zrno dokáže spojiť a zjednotiť toľko ľudí.

Vďaka príležitosti zúčastniť sa pobytu v Brazílii som získala množstvo informácii o káve a jej pestovateľov. Ak pracuješ s kávou, ale nemiluješ ju, potom si na zlom mieste. Vďaka pobytu v Brazílii viem, že v každej šálke kávy je ukrytý osud jej pestovateľov. Najväčším zážitkom bola pre mňa posledná farma, ktorej nedotknutú prírodu sme si vychutnali z korby terénneho auta. Ticho, zurčanie vodopádov a vôňa kávovníkov vo mne prebudil emóciu, ktorá vo mne zostane do konca života. Každý jeden deň som si užila naplno aj vďaka skvelým ľudom nášho tímu. Nebola núdza o zábavu a vtipné príhody, na ktorých sa ešte aj dnes s chuťou zasmejem. Myslím, že Direct Trade a teda priamy vzťah medzi farmárom a pražiarňou je cesta, ktorou by sa mali uberať všetci, ktorým záleží na kvalite kávy.

Káva by nemala byť len o biznise. Pre farmárov sú ich kávovníkové zrná ako deti, ktoré chcú zveriť do rúk, niekomu komu veria. Všetkým, ktorí ešte rozmýšľajú akou cestou sa budú v živote uberať a napadla ich baristika, odkazujem smelo dotoho. Horšie cappuccino ako som na svojej prvej súťaži pripravila ja nebude mať nikto, a hľa dostala som sa až do Brazílie. Nie je to o tom, koľko toho ovládate, ale ako veľmi to chcete, a čo všetko ste preto ochotný obetovať. Dokážeš sa naučiť čokoľvek, no vášeň a zápal pre to do teba žiadna učebnica ani pedagóg nevloží. Rada by som sa poďakovala p. Holišovi za možnosť  a vytvorenie príležitosti vďaka súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“.

Velká vďaka patri samozrejme aj vedeniu školy a všetkým pedagógom, ktorí ma podporovali a boli ochotní pri mne tráviť svoj voľný čas. Najväčšie ďakujem však patri dvom osobám, ktoré mi toho odovzdali najviac. Prvou je Eva Horváthová, lektorka Academy of Coffee, ktorá ma ako prvá zasvätila do tajov prípravy kávy a prebudila vo mne vášeň. Aj vďaka nej som tam kde som. Druhou srdcu mi blízkou osobou je Helena Hutníkova, moja majsterka, ktorá to mala somnou najťažšie. Často krát som sama nevedela ako ďalej a čo vlastne chcem, no ona vždy stála pri mne a ukázala mi správny smer. Vždy si našla čas na všetko čo som potrebovala a slovko NIE by ste v jej slovníku hľadali márne. Neviem si predstaviť nikoho, kto by ma pripravil nielen do súťaže, ale i života gastronómie lepšie.“

Milan Elčík, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany, Ocenený pedagóg

,,Na škole máme baristický krúžok asi 5 alebo 6 rokov. Dôvod prečo sme začali rozvíjať kávovú kultúru na škole bolo asi preto, že sme sa zišli dobrá partia. Ja a pár študentov, ktorí chceli už vtedy trochu viac, ako len byť jedným s mnohých študentov našej školy. Zúčastniť sa prvej baristickej súťaže bol skôr nápad študentov. Ja som mal obrovský rešpekt, nakoľko som disponoval len malými skúsenosťami z juniorských súťaží barmanov, ktorých som sa zúčastnil ešte ja ako študent. Veľa toho mi odovzdal môj vtedajší majster Milan Kiko. Dodnes čerpám z jeho odbornosti a vedomostí, ktoré mi odovzdal. Keď sme sa už rozhodli nejakú tú súťaž skúsiť,  tak som oslovil a poprosil o skúsenosti p. Galušku a Mareka Lorinca. Za čo som tým to pánom vďačný dodnes. Vyskúšali sme viacero súťaží, až napokon prišla súťaž ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior, ktorá dala obrovskú motiváciu študentom v podobe vzdelávacieho pobytu v Brazílii. 

Každá súťaž a každé vystúpenie na pódiu dá strašne veľa všetkým súťažiacim, ale aj ich pedagógom. Preto si myslím, že vynechať akúkoľvek súťaž je cesta späť. Môže sa stať že vám ujde vlak, ktorý sa ťažko dobieha. Pobyt Brazílii pre mňa osobne, ale i ako pedagóga znamenal toľko ako vyskúšanie skutočného mrazu na vlastnej koži a ľadu pod nohami pre fantastických atlétov z Jamajky filmu Kokosy na snehu. Nikdy nemôžete niečo robiť alebo hovoriť o tom s istotou, až kým to sami nezažijete. Zažiť, ovoňať, ochutnať, ochytať všetko, čo sa skrýva za šálkou kávy mi pomohlo pochopiť ľudí, ktorí ju pre nás s láskou pestujú a spracovávajú. Čo všetko sa musí stať, aby sme si doma či v kaviarni vychutnali, tú svoju kávu, boli pre mňa vedomosti, ktoré ako pedagóg nedokážem vyvážiť zlatom. Celkovo zážitkov bolo strašne veľa a nikdy na ne nezabudnem, no pre mňa tým najväčším bolo odtrhnutie a ochutnanie mojej prvej kávovníkovej čerešne priamo z kávovníka. Zišli sme sa super partia, vďaka čomu bol pobyt nielen o vzdelávaní ale aj zábave. Naživo sme sa presvedčili aj o význame priameho vzťahu medzi farmármi a pražiarmi. Je to najmä o novom priateľstve, ktoré môže trvať aj niekoľko rokov. Pre farmárov je to samozrejme výhodnejšie aj z ekonomického hľadiska, a pre pražiara zase z hľadisku lepšej kontroly kvality a podania skutočného príbehu.

Začať sa venovať baristike a súťažiť sa naozaj oplatilo. Netreba sa báť. Na našej prvej súťaži v Ostrave sme z 25 súťažiacich sme skončili na 23. a 24. mieste. V ďalšom kole sme už postúpili na 13. a 14. miesto. Dnes sa nám darí aj vyhrávať a aj prehrávať. Práve však prehry sú to, čo nás posúva ďalej. Rád by som sa poďakoval  v prvom rade Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera  a jej  vedeniu na čele s pánom riaditeľom Ladislavom Blaškovičom. Bez toho aby nám od začiatku veril, podporoval nás by to nešlo. Vďaka patrí aj mojej manželke, pretože za úspechmi je tvrdá drina a 10 mesiacov práce či už doma za počítačom alebo priamo v škole na úkor rodiny. V neposlednom rade ďakujem pánovi Holišovi a jeho skvelému tímu. Odvádzajú skvelú prácu pre nádejné mladé talenty z oblasti baristiky.“

Ján Vass, Profesionálny barista

,,Mojím najväčším snom bolo dostať sa aspoň na jednu kávovníkovú plantáž a vidieť na vlastné oči všetko, čo sa skrýva za šálkou kávy. Pobyt v Brazílii bol pre mňa viac ako splnením snom, pretože som nielenže navštívil niekoľko plantáží, ale spoznal ľudí, ktorí kávu vnímajú úplne inak ako my. Káva je ich živobytím, od jej kvality závisí kvalita ich života. Toto je veľmi podstatné ukazovať aj začínajúcim baristom, aby si uvedomovali, že to ako kávu pripravia neovplyvní iba ich zákazníkov, ale i ľudí, vďaka ktorým tú kávu mohli pripraviť. Súťaž ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior je veľmi motivujúca nielen kvôli hlavnej výhre, ale aj pre samotný rast osobnosti jednotlivých súťažiacich. Schopnosť učiť sa od druhých a byť stále lepším pred samým sebou je súčasťou tejto súťaže. Brazília mi dala toho veľmi veľa, no najväčšie zimomriavky som mal pri najznámejšej pamiatke, soche Krista Spasiteľa a pri rozhovoroch s majiteľmi fariem, ktorí obetovali káve celý život. Je veľmi potrebné otvorene hovoriť o dôležitosti priamych vzťahov medzi farmármi a pražiarmi, pretože ak chceme vyrobiť kvalitný a chutný finálny produkt, ktorým je šálka kávy, musíme poznať jej cestu od začiatku. Ten nie je ani pri baristovi, ani pražiarovi, ale na plantáži v rukách pestovateľov a klimatických vplyvov. Vďaka priamemu obchodu si vieme navzájom pomôcť a priniesť našim zákazníkom zážitok z pitia kávy. Ak máte prácu, ktorá vás nenapĺňa a neviete sa v nej posúvať vpred, ideálnym riešením je zmeniť to s  stať sa baristom. Baristika je povolanie, ktoré vám do života vnesie umenie a radosť vďaka každej chutnej šálke kávy, ktorá vyčarí úsmev nielen vám, ale i vašim zákazníkom. Úžasný deň začína skvelou kávou. Ďakujem pánovi Holišovi a celému jeho tímu, že som mohol svoju lásku ku káve premeniť na vášeň“.

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ